Är Bagis plats för Stockholms framtida rockklubb? Foto: Mostphotos

Bagarmossen kan bli Stockholms nya stora rockscen

Modern ljudisolering och större publikmängd. Folkets hus i Bagarmossen vill bli en ny rockscen för hela Söderort. Och kulturförvaltningen gör tummen upp till att putta in saftigt med pengar i det nya rekordstora projektet.

  • Publicerad 14:06, 1 mar 2017

Vi vill inte bli som landets kommunala nöjespalats, som ofta går i konkurs

Det handlar om minst 14 miljoner kr som behövs för att renovera Bagarmossens folkets hus. Först och främst ska pengarna gå till att åtgärda det välkända ljudproblemet, som satt käpparna i hjulen för många arrangemang.

– Vi ska ljudisolera och bygga ett "rum i rummet", och det blir dyrt. Men ambitionen är att göra en ny scen för hela Söderort, för all kultur, men också en riktig rockscen, berätta Anna Linell, en av husets föreståndare.

Annat som ska byggas är flyttbara läktare och nya balkonger, för att kunna utöka publikkapaciteten, och hela foajén ska få sig ett ljusare ansiktslyft.

– Bagis folkets hus ska bli ett modernt scenrum. Det är superhäftigt om vi får de här pengarna, säger Linell.

Pånyttfödelsen kommer att gå loss på mer än 14 miljoner kr. Sju miljoner kronor är summan som husets ideella förening sökt från det statliga Boverket.

– Vi vågar inte söka mer från Boverket. Det ska tydligen redan vara en av de största summorna som någon någonsin sökt från dem.

Ser ljust ut

Än är det formella beslutet om pengarna inte fattat. Men det ser väldigt ljust ut.

Ett av kraven som Boverket har är nämligen att 30 procent av summan ska komma från kommunen. Och igår blev det klart att kulturförvaltningen rekommenderar kulturpolitikerna att gå in med en miljon kr. Fastighetsägaren, allmännyttan Stockholmshem, har redan lovat att gå in med 3,2 miljoner kr.

– Sedan hoppas vi få loss lite från Skarpnäcks stadsdel så att Stockholmshem inte behöver ge fullt så mycket, så att vi slipper chockartade hyreshöjningar. Vi vill inte bli som landets kommunala nöjespalats, som ofta går i konkurs på grund av hyran.

Kulturförvaltningen bedömer alltså Bagarmossen folkets hus framtidsvision så förtroendegivande, att de rekommenderar kulturnämnden att skjuta till en miljon kr. Politikerna i nämnden låter klubban falla över beslutet nästa vecka.

Anna Linell och Lena Wolmner anställdes förra året för att rädda folkets hus undan ruinens brant. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson