Moa Brink, bagare och konditor vid Lundbergs konditori, har utsetts till Stellabagare 2020. Foto: Märta Lefvert

Bagare i Gröndal prisad för sitt fina hantverk

Gröndalsborna är bortskämda med gott fikabröd. Det kan de bland annat tacka bagaren Moa Brink för. Nu har hon fått pris för sin yrkesskicklighet.

  • Publicerad 11:30, 7 okt 2020

Smarriga kanelbullar, läckra tårtor och mumsigt matbröd. Lundbergs konditori förser Gröndalsborna (och många andra) med välsmakande bakverk året om.

En av dem som bakar är Moa Brink, bagare och konditor. Nu har hon prisats vid Stellagalan, som lyfter fram framstående kvinnor inom gastronomin.

– Det är ärofyllt och väldigt peppande, säger hon.

Bakade en ren

Moa Brink utsågs till Stellabagare 2020, i konkurrens med flera andra nominerade. Motiveringen betonar hennes ”djupa hantverksskicklighet” och tidigare tävlingsmeriter (bland annat guld i Nordic Bakery Cup 2011 och 2014).

– Jag har tävlat mycket, bland annat med upp till 1,5 metet höga skådebröd. När det var nordiskt tema gjorde jag en ren, säger hon.

Dessutom tog juryn fasta på hennes förmåga att lyfta fram nästa generations bagare genom att coacha och rättvist bedöma tävlingar.

35-åriga Moa Brink arbetar vid Lundbergs konditori sedan 2013 men har betydligt längre erfarenhet.

– Jag visste att jag skulle bli bagare när jag var fem–sex år och har bakat sedan dess. Jag tröttnar inte, för det är ett brett yrke. Jag gör ju allt från matbröd till sötebröd.

Moa Brink, bagare. Foto: Märta Lefvert