Långholmen är ett av Södermalms officiella strandbad. Foto: Mostphotos

Badvattnet okej på Söder – men bajs på Kungsholmen

Sommarens badvattenprover vid Södermalms badplatser är ett glädjebesked. Men inte lika kul för grannarna på andra sidan vattnet.

  • Publicerad 11:35, 12 nov 2018

Söder har fina badvatten. Trots den långa varma sommaren med många plaskande besökare fick Långholmens badvatten, både på sandstranden och klippbadet, och badplatsen vid Tanto godkänt resultat, när sommarens vattenprover sammanställs.

Inget prov på Södermalm var otjänligt, men både strandbadet i Tanto och Långholmen fick vid några tillfällen anmärkningar. Men efter omprov visade sig vattnet vara okej.

– Jag tycker att det är ett bra resultat på Södermalm, med tanke på högsommarvärmen med mycket folk, säger Jerzy Slazak på miljöförvaltningen.

Bajsvatten på Kungsholmen

Under sommaren låg stans smutsigaste bad vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen, som hade sex otjänliga prover.

Anledningen var att en pump med avloppsvatten från badets toaletter som gick sönder. Vilket i praktiken innebar att Kungsholmsborna badade i sitt eget bajs.

Om vattnet är otjänligt riskerar man att bli sjuk om man får in vattnet i munnen.

– Men dricker man inte vattnet kan man bada överallt. Man ska framför allt undvika att få kallsupar, säger Jerzy Slazak.

Fakta

Prover tas varannan vecka

Stockholm har 31 officiella strandbad, varav 3 ligger på Södermalm.

Generellt i stan var badvattenkvaliteten under sommaren 2018 något sämre än föregående år.

Av de totalt 285 prover som har tagits i hela Stockholm har 15 prover visat otjänligt resultat jämfört med 9 otjänliga prover under fjolårets badsäsong.

Det kan finnas flera förklaringar till ett otjänligt prov. Som många besökare, bajsande sjöfågel eller kraftiga regn.

Badsäsongen för Stockholmsregionen sträcker sig från slutet av maj till mitten av augusti. Under denna period tas prover på badvattnet varannan vecka.
Källa: Miljöförvaltningen
Visa merVisa mindre