Prov tagna. Provsvar som visar vattnets kvalitet vid badplatserna i Tyresö väntas under veckan. Genrebild. Foto: Mostphotos

Badvatten i Tyresö kan vara otjänligt

Kommunen varnar för risk för otjänligt badvatten i Tyresö. Provsvar väntas under veckan.

  • Publicerad 11:07, 7 jun 2021

Efter det intensiva regnandet kan badvattnet vara otjänligt i vattendrag och sjöar i Tyresö. Det skriver Tyresö kommun på sin hemsida.

Kraftiga regn kan leda till att halter av bakterier och föroreningar ökar i vattnet vilket bland annat beror "på att stora regnmängder har sköljt av ytor och tar med sig smuts, partiklar och annat som rinner ner naturligt till våra vatten", skriver kommunen.

Prover och tagna och provsvaren väntas komma under veckan.

Det finns tre klassificeringar för badvattnets kvalitet – tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt. De senaste provsvaren som finns i dag från badplaster i Tyresö är från augusti förra året.

Det här betyder otjänligt

Varje vattenprov får en bedömning efter att halten av två bakterier i vattnet analyserats. Det är bakterierna E. coli och intestinala enterokocker

Det finns tre klassificeringar för badvattnets kvalitet – tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt.

Otjänligt betyder att någon eller båda bakterierna finns i badvattnet i höga halter. Det är ett tecken på en förorening. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som den som badar kan bli sjuk av om den sväljer vattnet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Visa merVisa mindre