ÖKAD SÄKERHET. Botkyrka kommun hade redan innan dödsolyckan på Slagstabadet en ambitiös plan för ökad säkerhet på kommunernas badplatser i sommar. Foto: Privat/Mostphotos

Badvärdar sätts in på olycksbadet

Redan innan dödsolyckan hade Botkyrka kommun en färdig plan för ökad säkerhet på baden. Bland annat ska Slagstabadet få tre badvärdar. Men denna satsning sjösätts först en vecka efter olyckan.

  • Publicerad 15:13, 24 jun 2020

Botkyrka kommun har investerat stort i säkerhet på badplatser inför årets badsäsong, totalt cirka 10 miljoner kronor. Sex miljoner kronor har lagts på Slagstabadet, bland annat nya säkrare bryggor, nya livbojar, första-hjälpen kit och hjärtstartare. Även parkeringsplatsen har rustats upp.

– Allt det här låg i planen inför sommaren, innan den här hemska olyckan. Vi har tagit höjd för att det blir ett enormt tryck på badplatserna i sommar, när 96 000 Botkyrkabor stannar hemma. Dessutom lockar Slagstabadet besökare från hela länet, säger Linus Söderling, verksamhetschef för Bad, idrott och motion på Botkyrka kommun.

LÄS ÄVEN: Polisen kritisk efter drunkningsolyckan

En av satsningarna är att Slagstabadet förstärker med anställda från kommunens badhus. Totalt tre badvärdar ska vara på plats från och med lördagen den 27 juni, till mitten av augusti.

Utöver det finns det även en satsning på att förbättra ordningen på kommunens badplatsparkeringar. Från och med 1 juli kommer lokala föreningar att ansvara för att vara parkeringsvärdar klockan 10–15 på både Slagstabadet, Stendalsbadet och Brotorpsbadet.

– De är inga parkeringsvakter, de ska däremot hänvisa bilarna var de kan parkera. Allt det här fanns med i vår ambitiösa handlingsplan innan olyckan, säger Linus Söderling.

Hade olyckan kunnat undvikas om handlingsplanen sjösatts tidigare?

Det vill jag inte spekulera i.