Katy Vergara är född på Gran Canaria, har bott i Sverige och flyttat tillbaka till Spanien. För tio månader sedan kom hon åter till Väsby där hon har sin familj.

– Jag saknade dem för mycket, det var dags att komma hem, berättar hon när vi träffas i mobila ungdomsenhetens lokaler strax intill Hasselbadet.

När hon kom till Sverige igen gick hon förbi aktivitetshuset med sin mamma.

– Jag sa till mamma: "Å, titta de har en studio!"

Lång vänskap

Det blev början på en lång vänskap. Katy började hänga på aktivitetshuset, jobbade mycket i deras studio och i mitten av januari släppte hon sin första singel. Den heter "Bandana" och musikvideon finns på aktivitetshusets Youtubekanal.

– Låten och videon handlar om att känna sig känd och det livet man lever då. Vi får väl se om det blir så, säger Katy och skrattar.

Hon beskriver hur låten växte fram.

– Man tar en melodi och beats man gillar och börjar mumla fram låten. Man kör rythms och plockar beats, helt enkelt.

Musiken är viktig för Katy.

– Jag lyssnar på musik när jag är glad, ledsen, arg, den kan hantera alla känslor.

Hon gillar spansk musik, särskilt hiphop och spanska artisten Morad.

– Drömmen är att få göra musik med honom.

Del i framgången

Och mobila ungdomsenheten är en viktig del i framgången.

– Den har betytt allt. Från att varken vara hemma eller ha vänner till att ha en familj, det är så det känns, säger hon.

Heathcliff Farinez är arbetsledare på mobila ungdomsenheten.

– Vi har utbildat Katy att hjälpa andra ungdomar med musiken. Det har funkat jättebra! Vi har utbildning i media, studioteknik och danskoreografi.

Han berättar att styrkan sitter i gruppverksamheten.

– Man bokar in sig på det man vill göra och vi vägleder och hjälper till. Det är inte en öppen gård där man bara kan "hänga". Då blir det lätt att grupperingar tar över. Och precis som många andra verksamheter har vi varit tvungna att hålla stängt vissa perioder under coronapandemin.

Ingen självklarhet

Att de skulle få hålla till i lokalerna på Hasselgatan var dock ingen självklarhet. När ungdomshuset Nav1, som tidigare låg i Messingen, blev bostadslös skulle det slås ihop med ungkulturhuset Vega i den gula villan i Suseboparken.

– Mobila ungdomsenheten fungerar som Vegas förlängda arm, kan man säga. Före corona hade vi fyra lokaler, tanken var ju att vara mobila, men i stället blev vi flexibla, berättar Heathcliff Farinez.

Susebovillan räckte inte till och då erbjöd Väsbyhem lokalen på Hasselgatan.

– Det är ett rivningskontrakt, så vi vet inte hur länge vi får vara kvar. Nu har vi varit här i cirka ett och ett halvt år, och se så fint vi har fått det, säger han när han visar runt.

Fritidsledare Johnny Lekander berättar att ungdomarna har varit med och byggt upp och format lokalerna.

– Vi har målat och byggt upp studion. Det har blivit så snyggt, säger han.