Kanaanbadet, Sätrabadet och Långsjöbadet har alla otjänligt vatten. Foto: Stockholms stad, Claudio Britos, Mikael Andersson

Badstopp på fyra strandbad i Stockholm

Fyra av stadens badplatser har så pass mycket algblomning eller höga bakteriehalter att människor avråds från att bada.

  • Publicerad 16:38, 17 aug 2020

Värmen har gjort att bakteriehalterna skjutit i höjden på två av stadens badplatser: Kanaanbadet i Grimsta och Sätrabadet. Där är halterna av enterokocker, alltså tarmbakterier, så pass höga att stadens miljöförvaltning avråder från bad just nu.

Varför blir det så höga bakteriehalter just här?

– Jag misstänker att en stor anledning till det är att det finns så mycket sjöfågel på de här platserna. Det är mycket kanadagäss och de ger ifrån sig fekalier som både de själva och andra trampar i och för med sig ned i vattnet, säger Jerzy Slazak, miljöinspektör i Stockholm stad.

Två andra bad, Långsjöbadet i Älvsjö och Skrubba i Drevviken, har alldeles för mycket algblomning i vattnet för att det ska vara hälsosamt. Så staden avråder från bad även där tills vidare.

Vad är algblomning?

– Det är alger som bildar toxiner och som trivs där det finns mycket kväve och fosfor, alltså sjöar som drabbats av övergödning och utsläpp. I sjöarna blir det inte så mycket vattengenomströmning och värme och ljus gör att de blommar ännu kraftigare, säger Jerzy Slazak.

Symptomen om man råkar svälja det här vattnet är lika både när det gäller bakterier och algblomning, enligt Jerzy Slazak.

– Man blir dålig i magen. Framförallt små barn och husdjur kan må dåligt eftersom de har mindre kroppsvolym, och hundar slickar sig på pälsen och får i sig vattnet.  

Här bör du inte bada

Skrubba strandbad Drevviken - algblomning

Långsjöbadet - algblomning

Sätrastrandsbadet - hög bakteriehalt

Kanaanbadet - hög bakteriehalt

Gå in och kolla vattenkvalitéten hos Havs- och vattenmyndigheten.

Visa merVisa mindre