Tidningen har berättat tidigare att Gustavsbergs simsällskap, GSS, fick en kraftig minskning av antalet träningstimmar för sina barn och ungdomar förra året.

Nu har läget förvärrats ytterligare. Från första januari får de bara träna 40 timmar i veckan på Gustavsbergsbadet, mot 55 timmar tidigare. Det innebär samtidigt ännu sämre tider att träna på, enligt Lotta Wiker, ordförande i GSS, något som slår hårdast mot de yngsta.

"Dyrast i Sverige"

Från årsskiftet gäller också nya priser för att få hyra banorna: 160 kronor per timme och bana måste föreningen betala varje gång, vilket är högre än tidigare och dyrast i Sverige, enligt Lotta Wiker. Normalt sett ligger det på 20-50 kronor per timme och bana för en simklubb, menar hon.Allt det här har bidragit till att klubben nu har tappat hälften av sina medlemmar, från 178 våren 2020 till 91 i dag.

– Simidrotten behandlas inte likvärdigt med övriga idrottsföreningar i Värmdö. Vi känner oss diskriminerade, säger hon och tillägger att en 11-manna fotbollsplan kostar 60 kronor i timmen för föreningar och ishallen i Gustavsberg 80 kronor per timme.

– De äldre behöver minst två banor, ofta tre banor, vilket gör att priset blir ännu högre, 320-480 kronor per träningstillfälle. Värmdö kommun måste ge ett ägardirektiv till badets styrelse om att inte behandla oss på det här viset, säger Lotta Wiker.

Badet sätter villkoren

Jasmin Farid, (M), ordförande i Värmdös kultur- och fritidsnämnd, som ansvarar för att stötta kommunens idrottsföreningar, beklagar situationen.– Vår ambition är att behandla alla föreningar likvärdigt, men det är svårt att jämföra olika idrotter, och jämföra med andra kommuner, säger hon.

I andra idrotter hyr nämnden träningstider direkt från kommunens egen förvaltning, medan här hyr de från ett kommunägt bolag och då är villkoren annorlunda, menar Jasmin Farid. Bolaget delar ut tider som de kan erbjuda och sätter priserna, tillägger hon.

Är 160 kr per bana och timme en rimlig hyra?– Då priset från Gustavsbergsbadet är 680 kronor så är priserna redan kraftigt subventionerade och ska vi subventionera det ytterligare behöver vi omfördela från annan idrottsverksamhet, säger hon.

Ordföranden i Gustavsbergsbadets styrelse, Peter Brännström (KD), hävdar att hyran ligger på samma nivå som före pandemin, 2019, men det stämmer inte, enligt Lotta Wiker.

https://www.mitti.se/nyheter/170-barn-kan-fa-sluta-simma-badet-vill-tjana-mer-pengar/lmthn!8919491/

https://www.mitti.se/nyheter/simmare-raddas-kvar-i-gustavsbergsbadet-men-yngsta-stoppas/lmthA!8962565/

https://www.mitti.se/nyheter/simhallen-raddas-fran-konkurs/republ!5rShLf5GqCt0V5e@YppJjA/