Vanligtvis öppnar utomhusbaden kring 25 maj. Men Stockholms stad har tagit beslut om en tidigarelagd öppning för stadens fem utomhusbassänger.

– Det känns oerhört viktigt att kunna tidigarelägga öppnandet av Stockholms uppvärmda utomhusbad i år. Detta ger stockholmarna möjligheter till både välbehövlig simträning och bad i solen från och med nästa vecka, säger idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) i ett pressmeddelande.

På utomhusbaden har personalen nu fyllt vatten i bassänger som legat i vinteride. Efter det ska plurret hinna värmas upp och klorsättas. Järvabadet öppnade förra sommaren.

– Det var ett väldigt speciellt år med tanke på pandemin. Men Järvabadet är ett helt fantastiskt bad med stora fina bassänger och stort område att röra sig på, säger Niklas Pettersson, avdelningschef vid idrottsförvaltningen.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-40-ars-planerande-jarvabadet-har-oppnat/lmtfo!8727313/

Vattenspridare för köande barn

Förra året begränsade restriktionerna antalet gäster på alla utomhusbad. Fina dagar var det kö utanför Järvabadet.

– Vissa väntade säkert väldigt länge på att få komma in. Jag vet att personalen gjorde sitt bästa för att folk skulle ha det bra. Ibland gick de ut med vatten och vid Järvabadet ställde de ut en vattenspridare till barnen.

Även Nälstabadet öppnar den 17 maj, som fram till 2015 enbart var utomhusbad.

– Nälstabadet är lite annorlunda eftersom det är ett tält över det. Det är ett slags hybrid mellan inomhus- och utomhusbad. Vi öppnar portarna på sidorna så att du kan gå ligga ute på gräsmattan och sedan gå in och ta ett dopp.

Första coronasommaren

Någon speciell uppvärmning av vattnet eller klorsättning behövs inte här. Nälstabadet har haft verksamhet för föreningar och skolor hela vintern. Förra sommaren pågick dock renovering av bassängen här.

– Det här är första coronasommaren för Nälstabadet. Precis som på de andra baden kommer vi ta in ett begränsat antal gäster, och till och med lite färre vid Nälstabadet eftersom bassängen är innanför tält. Men vi väntar oss kanske mindre tryck eftersom Järvabadet öppnade förra sommaren. Många från Järvaområdet kom hit för att bada tidigare, säger Niklas Pettersson.

Övriga bad som öppnar tidigare är Älvsjöbadet, Hägerstensbadet och Nytorpsbadet.