Både Stocksund och Täby i form inför derbyt

Det är två formstarka lag som möts när IFK Stocksund tar emot Täby FK i division 2 norra Svealand i dag. Någon historik finns inte mellan klubbarna, men lite derbykänsla är det ändå när matchen sparkas igång klockan 16 på Danderyd Arena.

  • Publicerad 09:24, 11 aug 2018

– Det finns ingen rivalitet mellan oss, inte ännu i alla fall, men vi är ju från grannkommuner, säger IFK Stocksunds tränare Onur Erici.
– Många av spelarna känner varandra och har mött varandra ända sedan juniortiden så det är absolut en speciell match, säger Daniel Erlandsson, tränare i Täby FK.

Täby FK:S daniel Sterner laddar med ett skott i bortamatchen mot topplaget IFK Lidingö i slutet av juni. Täby FK vann med 1–0 efter mål av Max Matta – något som dagens motståndare IFK Stocksund tackade för. Foto: Royne Rösselhart

Lillebror Frej mot storebror

Några som verkligen känner varandra är 20-årige Robin Frej i hemmalaget och 22-årige André Frej i bortalaget.
– Ja, vi har lillebrorsan och de har storebrorsan, säger Onur Ekici.
Vem av bröderna Frej som får jubla i eftermiddag återstår att se. Robins IFK Stocksund får gälla som favoriter då de har imponerat stort och ligger tvåa i serien efter 15 omgångar.

– Ja, det känns bra. Bra stämning, bra träningar, bra form, säger Onur Ekici.

Täby FK bra efter uppehållet

Även Täby FK, nykomlingar i division 2 precis som IFK Stocksund, har gjort bra ifrån sig och ligger i mitten av serien efter 15 matcher.

Glada Täby FK-spelare efter segern borta mot IFK Lidingö i slutet av juni. Foto: Royne Rösselhart

– Det var svårt att ha en rimlig förväntan då ingen i laget hade spelat i division 2 innan, nästan alla är egna spelare från vår akademi. Våren var både upp och ner och totalt sett okej även om jag inte var helt nöjd. Men nu efter uppehållet har vi haft bra träningar och gjorde även en bra prestation i senaste matchen, säger Daniel Erlandsson.

”Förväntat att de skulle ligga där uppe”

Han är imponerad av vad IFK Stocksund har visat upp hittills i serien.
– Det var väl förväntat att de skulle ligga där uppe eftersom de har gjort en jättesatsning, men de har verkligen levererat bra också. De har några spelare som är väldigt skickliga så det gäller för oss att varje spelare håller sig till sina uppgifter, säger Daniel Erlandsson.

Oavgjort möte i våras

I våras möttes lagen i tredje omgången på Tibblevallen. Då slutade matchen oavgjort, 1–1.
– Det var en förväntad matchbild där vi tryckte på och de föll tillbaka, men vi var inte tillräckligt effektiva. Nu är det match på vår hemmaplan och då vill vi visa ännu mer att vi för spelet och går för ter poäng, säger Onur Ekici.

IFK med stora ambitioner

IFK Stocksund gjorde sin första säsong som herrlag i fjol, då man fick en plats i division 3 tack vare en sammanslagning med Västeråsklubben Juventus IF. Klubben har stora ambitioner och satsade hårt för att vinna division 3 – vilket man gjorde på ett övertygande sätt. Nu satsar man vidare och ligger på kvalplats uppåt (bakom ettan Vasalunds IF) när drygt halva division 2 norra Svealand har spelats.

IFK Stocksund har fått fira många mål i division 2 redan, trots att man är nykomling i serien. Foto: Hugo Norberg

– Föreningen har inte satt som mål att vinna serien i år, men vi i herrlagsgruppen och spelarna vill vinna och gå upp i division 1. Vasalund leder nu, men vi slog dem i juni och det är många poäng kvar att spela om, säger Onur Ekici.

Fri entré i dagens match

Till att börja med gäller det att ta sig an Täby FK hemma på Danderyd Arena klockan 16 i dag, lördag. Inur Ekici tror och hoppas på storpublik.
– Det är ju lite som hemmamatch för båda lagen, Täby har ju så nära hit så de kan få med sig många fans. Dessutom är det fri entré!