Det populära Liljeholmsbadet har så stora rost- och frästskador att det tvingas stänga. Foto: Andreas Enbuske

Badchocken: Liljeholmsbadet stängs – troligen för gott

Säkerhetsriskerna på Liljeholmsbadet är så stora att badet måste stänga. Någon renovering är inte planerad enligt staden – det skulle förmodligen bli för dyrt för att vara värt det.

  • Publicerad 12:52, 17 aug 2016

Det populära Liljeholmsbadet vid Bergsundsstrand på Södermalm, som varit i bruk sedan 1930, kommer nu tvingas stänga.

LÄS ÄVEN: Stor renovering väntar för Liljeholmsbadet i Hornstull

Det var i maj i år som staden beslöt att badets skick behövde utredas. När rapporten nu är klar är resultatet nedslående. Undersökningen visar att fukt trängt in i betongskrovet och orsakat frätskador, vilket gör att bärförmågan försämrats. Dessutom har stora rostskador i balanstankarna gjort att risken för översvämning blivit överhängande.

– Tidens tand har gnagt på Liljeholmsbadet, som efter 85 år är i så dåligt skick att det riskerar att rämna. I sämsta fall kan de badande besökarna svepas med och klämmas fast. Med sådana säkerhetsrisker måste vi stänga badet, säger Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Renovering inte aktuell i dagsläget

Badet har varit nedläggningshotat sedan 90-talet, och renoverades senast 2001. Men att försöka renovera badet igen är i dagsläget inte inplanerat.

– Ingen kalkyl har gjorts för en totalrenovering av badet eller nybyggnation än, men klart är att såväl renovering, om den ens är möjlig, som nybyggnad är mycket kostsamt. Det handlar om 100-tals miljoner kronor, bland annat för att det inte finns någon grund att bygga på, säger Åsa Öttenius.

Verksamheten som skulle ägt rum på Liljeholmsbadet under hösten kommer nu att bokas om till andra anläggningar.