Bajs spolades rakt från stadens toalett ut vid Smedsuddsbadets strand. Foto: Wilhelm Jaresand

Badavrådan tas bort: ”Blir nedringd annars”

Helt plötsligt är vattenkvaliteten på Smedsuddsbadet utmärkt. Det visar provresultat som publicerades idag. Stadens miljöinspektör tvivlar själv på resultatet – ändå tas badavrådan bort. – Vi blir nedringda annars av folk som undrar vad som gäller, säger Jerzy Slazak.

  • Publicerad 15:23, 27 jul 2018

Badavrådan från Smedsuddsbadet är borttagen efter att provresultat helt plötsligt visar på en utmärkt badvattenkvalitet.

Så utmärkt att det kvalar in på de senaste fyra årens topp tre-lista.

Det här alltså dagen efter Mitt i:s avslöjande om att stadens egna trasiga toalett pumpat badgästers bajs till strandkanten istället för avloppsledningen.

Provtagaren tvivlar på resultaten

Provet är taget tre dagar innan staden ens identifierat toalettpumpen som källan till bajsbakterierna och stadens miljöinspektör med tillsyn över Smedsuddsbadet, Jerzy Slazak, säger själv att han tvivlar på resultatet.

– Jag misstänker att det kan bero på att jag kom lite tidigare till stranden. Inte klockan 14 då jag brukar vara där, nu var jag där klockan tio istället. Därför var det kanske inte så många som hunnit kissa och bajsa än, säger Slazak.

Avrådan tas ändå bort

Igår togs nya prover och resultaten väntas komma in under måndagen. Ändå väljer staden att redan nu att sluta avråda från bad.

Blir nedringd annars av folk som undrar vad som gäller

Jerzy Slazak

På hemsidan står att vattnet är tjänligt och varningarna på anslagstavlan vid badet ska plockas ned.

Anledningen?

– Enligt regelverket måste vi publicera provresultaten och om hemsidan säger att vattnet är tjänligt medan skyltar på platsen avråder från bad blir det för stor förvirring.

Så ni tar bort avrådan trots att ni misstänker att provet kan vara missledande?

– Det finns inga bevis för att tidpunkten skulle påverka resultatet. Jag misstänker att det är så men det är bara spekulation.

Men ni vet ju inte heller med säkerhet att vattnet är rent, varför inte vänta in resultaten som kommer på måndag?

– Jag måste ta bort avrådan om vi visar ett godkänt prov på hemsidan. Blir nedringd annars av folk som undrar vad som gäller.

Så vad gäller?

– Vi har stängt av toaletterna så nu är det antagligen löst. Om inte folk börjar gå i buskarna istället.