Foto: Jens Kassnert

Bad i Hammarby sjöstad och Marievik dröjer

I dag invigs utomhuspoolen på Järvafältet och om ett par år öppnar hamnbassäng i Riddarfjärden. Men planerna för bad i Hammarby sjöstad och Marievik dra ut på tiden. – Det behövs en mycket tydligare och ambitiösare plan för fler badplatser i Stockholm, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd

  • Publicerad 05:11, 12 jun 2020

Sommaren har knappt hunnit börja men med det fina vädret har det redan blivit trångt på stadens cirka 30 officiella badplatser – men också på många kajer runt om i stan som inte är godkända för bad.

Att badplatserna i stan måste bli fler har många partier lovat. Så hur går det till exempel med Liberalernas vallöfte om ett bad i Hammarby sjöstad och Centerpartiets ambition att profilera sig som badpartiet som vill få till betydligt fler citybad.

Inför valet 2018 gick Liberalerna i Stockholm stad ut med att de vill se fler bad i stan. Foto: Skärmdump

Enligt idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) jobbar staden efter tre sätt för att göra Stockholm badvänligare; bygga hamnbassängbad i Mälaren eller Saltsjön, utomhuspooler runt om i stan och att med enkla medel göra kajer och klippor tillgängliga för bad.

Hoppas på privata aktörer

I dag invigs Järvabadet, Stockholm nionde utomhusbassäng, och på måndag öppnar den för allmänheten. Då öppnar också staden övriga poolbad och plaskdammar.

I förra veckan presenterade också det grönblå styret ett bassängbad i Riddarfjäden vid Gamla stan som ska stå klart 2022.

Här ska nya utomhusbadet ligga – på bryggor i Riddarfjärden

Staden arrenderar där ut marken till en privat aktör som ska driva badet, och ambitionen är att locka fler investerare som vill öppna bad på andra platser i stan till exempel i Marievik, Hammarby sjöstad och Ropsten där det tidigare har funnits diskussioner om hamnbassängbad.

– Nu har vi en första bassäng på gång. Det här blir en pilot som visar att det går att anlägga bad i kajmiljö och ska förhoppningsvis bana väg för andra privata intressenter. Den här typen av bad passar där vattenkvaliteten inte är bra nog eller där det mycket strömmar eller båtar i linjetrafik, säger hon.

Munkbrobradet vid Riddarholmen är tänkt att bli ett utomhusbassängbad. Illustration: Nordic Urban

I väntan på privata aktörer kan det därför dröja flera år innan det kan bli aktuellt med ytterligare en till hamnbassäng i city. Att Stockholm stad i stället skulle bekosta ett sådant bad, som i till exempel Oslo och Köpenhamn där finns det hamnbassängbad i city som är gratis att nyttja, är inte aktuellt.

– Vi har en väldigt ansträngd investeringsbudget och behöver bygga många nya simhallar och idrottshallar. Visst, det hade det varit fantastiskt om staden hade kunnat bygga hamnbassänger utan entréavgift, men det finns andra prioriteringar som går före i kön, säger hon.

Sörengabadet i central Oslo. Foto: Mostphotos

Nya bad dröjer

Men att få på plats fler enklare bryggor med badstegar redan nu i sommar, eller att anlägga strandbad som inte kräver så stora investeringar, är inte heller något som är gjort i en handvändning, enligt Ernlund.

-Det krävs en organisation för det också. Det behövs till exempel tas flera vattenprover under en tid som visar om det är tjänligt vatten och lämpligt för bad, säger hon.

Under 2018 och 2019 togs ett antal vattenprover för att se om det går att anlägga badplatser i Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden, i Hammarby sjöstad, i Årstaviken i höjd med Årstadal, vid Herrängens brygga i Långsjön i Älvsjö samt solbryggan i Marievik vid Liljeholmskajen.

I höstas beslutades det att gå vidare med de två sistnämnda bryggorna som ska bli offentliga badplatser, vilket bland annat innebär att miljöförvaltningen kommer att testa vattnet löpande och att det ska finnas faciliteter som toaletter och papperskorgar.

Många badar redan på de här platserna i dag, men ingen av dessa kommer att stå färdigt under 2020. Även vid Kolkajen finns det planer som man vill gå vidare i med, men det ligger flera år framåt i tiden.

Vill se en ambitiösare plan

Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd, tycker att det går för långsamt att få fram badplatser och att det  grönblå styret måste ha en ambitiösare och tydligare plan för fler badplatser. 

– Jag tycker att de förlitar sig för mycket på att privata aktörer ska gå in och finansiera badplatser. Det finns vissa ställen där det kanske inte behövs mer än en badstege och då borde man få den på plats så fort som möjligt. Sedan finns det också ställen som kanske först måste saneras och där får det ta längre tid, säger hon.

I sossarna skuggbudget förra året fanns förslag på en rad badplatser, bland annat Vinterviken och Årsta. De fick i samband med det kritik för att lista platser där det finns mycket miljögifter.

– Det handlar om att få till badplatser också där som det saknas spontant sjöbad eller där det i dag inte går att bada. Jag vill gärna se bad i Rågsveds naturreservat, i Årstaskogen och vid Klubbensborg till exempel. Det var också därför vi beslutade om Järvabadet, för att det är en plats där inte fanns ett naturligt bad, säger hon.