Bactiguard i Tullinge börjar tillverka medel mot coronavirus

Det är full rulle på Bactiguard i Tullinge. I helgen flög företaget in en last med deras eget desinfektionsmedel från Malaysia. Nu gör sig företaget redo för att starta produktion även på hemmaplan.

  • Publicerad 05:03, 25 mar 2020

Enligt Tullingeföretaget Bactiguard dödar deras medel Hydrocyn aqua tidigare varianter av coronavirus inom 15-30 sekunder. I helgen flög Tullingeföretaget in en last med medlet från deras fabrik i Malaysia.

”Fick snabb hantering”

Nu gör sig företaget redo för att starta produktion även i Tullinge.

– Vi fick tillstånd från Kemikalieinspektionen i fredags. Ärendet fick snabb hantering med tanke på bristen på desinfektionsmedel, säger Cecilia Edström som är vd för Bactiguard.

Planet med produkter från fabriken i Malaysia kom i helgen. Foto: Bactiguard

Bactiguard är beredd att ta in fler leveranser via flyg från sin fabrik i Malaysia.

Har fått flera ordrar

Men Cecilia Edström hoppas få igång produktionen av medlet i Sverige snarast. Nyligen lanserade företaget sin produkt i Sverige och i mitten på förra veckan hade företaget fått ordrar värda 20 miljoner kronor.

– Vi hoppas komma igång i Tullinge så fort vi fått tag på maskiner och installerat dem, säger Cecilia Edström.

Hydrocyn aqua lanserades nyligen i Sverige. Foto: Bactiguard

Dödar coronavirus

Medlet Hydrocyn aqua är vattenbaserat och innehåller den aktiva substansen hypoklorsyra som dödar bakterier, svamp, sporer och tidigare stammar av coronavirus. Tester pågår nu att bekräfta att effekten är densamma på covid-19.

Enligt Tullingeföretaget innehåller deras medel inga substanser som är irriterande, skadliga eller giftiga för kroppen.

– Det är till exempel ofarligt att få i ögonen, säger Cecilia Edström.

Bactiguard på Alfred Nobels allé i Tullinge. Foto: Anders Björklund

Tullingeföretaget tillverkar också andra infektionsförebyggande produkter för sjukvården. Det handlar bland annat om centrala venkatetrar, urinvägskatetrar och produkter som intuberas i luftvägarna.

– Infektionsprevention är viktigt både för att hindra smittspridning, men också i vården av patienter som redan är sjuka. Det är inte ovanligt att du vid en allvarlig virusinfektion dör av sepsis (blodförgiftning, red. anm.) det vill säga en efterföljande bakterieinfektion och det vill vi förhindra