Bactiguard på Alfred Nobels allé. Foto: Anders Björklund

Bactiguard i Tullinge årets arbetsgivare i Sverige

Det högteknologiska företaget satsade inte bara på Tullinge framför Kina. De har också valt att ta in ett flertal medarbetare från Samhall. I går fick Bactiguard i Tullinge pris som årets arbetsgivare i Sverige.

  • Publicerad 15:06, 20 nov 2018

På galan på Vasateatern i Stockholm på måndagen delade Samhall ut priset för elfte gången. Bactiguard som 2016 satsade på en anläggning på Alfred Nobels allé i Tullinge i stället för Kina stod som vinnare. Samtidigt satsade företaget på anställda från Samhall.

– Man ska inte hamna i ett utanförskap när man kan bidra, så enkelt är det. Vi kontaktade Samhall för många år sedan och frågade om vi skulle kunna samarbeta på något sätt, och de sa att det absolut skulle kunna fungera. Det är det absolut bästa beslutet vi någonsin fattat. På så sätt kunde vi även flytta hem produktionen från Kina till Sverige, säger Bactiguards vd Christian Kinch i ett uttalande på Samhalls hemsida.

Under tisdagen utlovade han festligheter på företagets bas på Alfred Nobels allé. Enligt företagsledaren Christian Kinch fanns både hjärta och hjärna med i det beslutet:

– Det handlar inte om att vara snäll. Jag brukar säga att jag är en resultatorienterad entreprenör men med hjärta; vi måste få resultat och vi måste samtidigt vara bra för samhället. Det tycker jag att samarbetet med Samhall är ett levande bevis på, det ger oss resultat och främjar samtidigt inkludering.

Företaget tillverkar infektionshämmande katetrar för både urin, blod och luftvägar. Produkterna bidrar till att minska användningen av antibiotika och därmed spridningen av multiresitenta bakterier. Foto: Bactiguard

Varför företaget valde Tullinge förklarade kommunikationsdirektören Ulrika Berglund för Mitt i inför invigningen 2016.

– I första hand berodde det på närheten till de akademiska satelliter som finns lokalt – närheten till sjukhuset på andra sidan kommungränsen och att vi är en del av Karolinska Institutet Science Park. Att sedan Botkyrka kommun har en ambition av att bygga ett life science-kluster här gynnar alla parter.