Backstugan i Filmstaden var en gång stamhak för dåtidens filmstjärnor. Här tog sig Greta Garbo och Nils Poppe ett glas efter inspelningarna.

I modern tid har det också varit krog till dess att den såldes i slutet av 2019.

Då tog Europaskolan över och bedrev enligt Solnas inspektörer skolverksamhet utan tillstånd, vilket ledde till att staden utdömde vite på en halv miljon kronor.

Men nu har Backstugan stått öde i snart två år.

Många saknar restaurangen och lite liv och rörelse och har i mail till Mitt i och i facebooktrådar efterlyst nya tag i den gamla träkåken.

"Vi är många som är oroade för Backstugan och dess framtid. Det är ju en stor del av Solnas och Filmstadens historia", skriver en läsare.

Skola för ukrainska flyktingar

Men konkreta planer saknas, uppger Anette Parts, en av Europaskolans grundare och vd för Råsunda Hills som äger huset, i ett mejl till Mitt i Solna.

"Vi har så mycket att göra att Backstugan är en pytteliten del av vår verksamhet, som inte prioriteras".

En idé var att tillfälligt använda den som flyktinganläggning. Anette Parts skickade i mars in en ansökan till Solna stad, men uppfattade intresset som svalt. Nu har hon släppt idén.

"Vi fick ett kompletteringskrav med cirka tio punkter/dokument, som tar ett år att ta fram, förhoppningsvis är kriget slut då".

Tonen är dyster.

"Vi vet inte vad vi ska göra med Backstugan annars, uteliggare brukar komma in där jämt, lås är inget hinder", konstaterar Anette Parts i mejlet.

Lokalerna återställda

Stadens viteskrav mot företaget ledde inte till någon straffavgift. Anette Parts uppger att lokalerna återställdes.

Det bekräftas av Solnas bygglovsenhet.