Servicelinje i kallhäll behövs, tycker pensionärerna Esa, Ulla, Martta och Bo. Foto: Klara B Orreteg

Backiga Kallhäll: ”folk stannar hemma”

Eldrivna och självkörande fordon som ska köra två kvarter i Barkarbystaden har de råd med, men inte en servicelinje i Kallhäll. Pensionärer i Kallhäll tycker att prioriteringarna kring lokaltrafiken i kommunen är underlig.

  • Publicerad 11:10, 25 okt 2018

Kallhälls kuperade miljö ställer till det för invånare med svårigheter att gå. Det menar en grupp engagerade pensionärer som jobbar för att Kallhäll ska få en servicelinje, eller så kallad närtrafik.

– Det är många äldre som blir fast hemma för att de inte kan gå i backarna, säger Martta Tolonen.

Det var hon som innan midsommar 2017 tog initiativet att föra fram idén till pensionärsföreningen Järfällan Varttuneet, som i sin tur tog upp ärendet till Kommunens pensionärsråd.

Skrytprojekt

Martta Tolonen står i backen upp på Kopparvägen tillsammans med Esa Tuuri, Ulla Rondahl och Bo Johansson. De hälsar på nästan alla som kommer gåendes i backen.

– Landstinget skröt om hur de hade pengar till de självkörande bussarna i Barkarbystaden, men man har inte råd med en servicelinje här, säger Esa Tuuri. Kallhäll har ju knappt några vanliga bussar ens.

Tidtabellen på plats – nu kan du åka utan chaufför

Fast hemma

De stora lägenhetshusen ligger högt upp över centrum, med vidsträckt utsikt över området. Många av de som bor i husen har bott där sedan de byggdes, men nu blir det fler och fler som helt enkelt inte orkar gå till fots i de branta backarna.

– Kommunen vill ju att vi ska bo hemma så länge som möjligt, men bor man här blir man ju fast hemma, säger Martta.

– Ja och färdtjänst blir inte så glad av att få körningar som bara går upp och ner för backen, säger Ulla.

”De har helt rätt. De ska driva kravet vidare”

Nu arbetar gruppen tillsammans med pensionärsföreningarna PRO Kallhäll/Stäket och Järfällan Varttuneet för att driva opinion.

– Vi måste driva på med pensionärsrådet. En servicelinje skulle dels minska äldres ensamhet, dels göra det tryggare för många, säger Esa Tuuri.