Bäckahagens skola är en av två skolor i stadsdelen som har dragit på sig flest anmälningar till Skolinspektionen de senaste fyra åren. Det handlar ofta, precis som på andra skolor i området, om kränkande behandling mellan olika elever eller att föräldrar inte varit nöjda med det stöd som barnen fått.

Mitt i har pratat med flera missnöjda föräldrar på skolan. En av dem är en mamma till en elev i nian. Hon funderar på att anmäla skolan till Skolinspektionen och berättar att hon varit väldigt missnöjd med undervisningen de senaste åren.

"Hård jargong"

Enligt mamman var det först när hon kontaktade kommunen och ställde olika krav som hennes barn fick rätt hjälp.

– Mitt barn kommer inte komma in på det önskade gymnasiet. Betygen är för låga för att man inte har följt åtgärdsplanen som skolan tagit fram, säger mamman.

Hon säger också att hon upplevt en hård jargong i korridorerna.

– Jag blev chockad. Hade jag vetat att det hade varit så hade vi bytt skola, säger hon.

Källa: Skolinspektionen.

Försöker hjälpa

Sabine Albertsson, rektor på Bäckahagens skola, vill inte kommentera det enskilda fallet. Men hon upplever att skolan gör allt de kan för att hjälpa eleverna.

– Det kan handla om föräldrar som tycker att skolan skulle ha gjort mer, som att barnet ska få en elevassistent hela tiden eller gå i en liten klass. Men sådant kan vara omöjligt att tillmötesgå. Det finns olika arbetssätt.

Tycker du att föräldrar har för höga krav?

– Ibland upplever jag att en del kräver för mycket. Trots stödinsatser finns det aldrig några garantier för ett högre betyg, även om de flesta barn som får ett åtgärdsprogram utvecklas bra.

Sabine Albertsson tillägger också att skolan på olika sätt jobbar med att skapa en lugn stämning.

– Nu uppfattar jag att vi har en lugn skola även om det kan hända saker så klart.