Babyboom på gång i Värmdö

Med byggboomen kommer babyboomen. Om några år väntas antalet Värmdöbarn i förskoleåldern ha ökat med 50 procent, något som ställer krav på en barn­anpassad kommun. – Det finns ju inte så mycket kul för barnen här, säger pappan Michael Carlsson.

  • Publicerad 00:00, 2 jun 2015

I dag bor cirka 3 200 barn mellan 0 och 5 år i Värmdö, och fler blir det. Var sjätte Värmdökvinna strax över 30 år väntas få besök av storken under det kommande året och tillsammans med den stora inflyttningen till Värmdö kan kommunen vänta sig en riktig babyboom de kommande åren.

Enligt kommunens egen prognos kommer befolkningen att öka med uppemot 12 000 invånare under en nioårsperiod och antalet barn i förskoleålder tros stiga med hela 50 procent.

Den stora ökningen av inflyttare tros bero på byggboomen i Gustavsberg.

Många familjer lämnar storstan för skärgården och hälften av alla som flyttar till Värmdö har barn i förskoleåldern.

– När det byggs en massa bostäder kan man tänka sig att det rimligen kommer att komma lite barn också, säger Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande.

Men samtidigt som fler invånare ger ett tillskott i kommunkassan ökar också behovet av ett barnanpassat Värmdö.

De småbarnsföräldrar Lokaltidningen Mitt i har pratat med säger alla samma sak; de vill ha fler bra förskolor i attraktiva, pendlingsnära lägen och platser där barn kan leka.

”Stora lekplatser”, ”en stor park med klätterställningar och gungor” ”Gör något av grönområdena där barn och föräldrar kan vara” ”Ett lekland så att man slipper åka till Nacka för att roa ungarna” är några av åsikterna.

Enligt Marie Bladholm har kommunen koll på trenden som innebär fler små invånare.

– Vi bygger två nya förskolor i Charlottendal och Porslinskvarteren. Gustavberg växer jättemycket och kommer att fortsätta växa. Därför måste vi verkligen tänka till, men det är svårt att planera, säger hon.

Hon drar paralleller till populära Hammarby sjöstad där planeringen visade sig vara helt fel.

I stället för vuxna mitt i livet utan familj eller äldre par flyttade nästan bara barnfamiljer in. Och i området fanns till en början inte en enda förskola.

– Där blev de ansvariga chockade. De hade inte alls tänkt att området skulle locka småbarnsföräldrar. Det har vi lärt oss av, säger hon.

Med färre bilar i Gustavsbergs centrum ställs också högre krav på kollektivtrafiken.

På SL blir presskontakten Christian Hoffmann lite förvånad när han hör om den kommande babyboomen i kommunen.

– Oj, hur många barn sa du att det skulle bli? Så många? Då är det tur att vi planerar kollektivtrafiken tillsammans med kommunen. Vi får ta en extra titt på ­befolkningskurvorna nu, säger han.