Förra veckan fick ryafåren Harald och Harriet se dagens ljus för första gången.

Och de lär sig kvickt. När Mitt i:s utsända besöker Björklunds hage på måndagen vet de ulliga syskonen både hur man står på benen och var födan finns: ur spenarna på mamma Doris.

– De var uppe på benen bara efter några minuter, säger en stolt Liza Berglund, biträdande verksamhetsledare på 4H-gården.

Efterlängtade

Såväl personal som besökare har sett fram emot den dag då lamningen skulle äga rum. Det var nämligen ett par år sedan sist.

Nu har två förstföderskor ställt saken till rätta. Förutom Doris blev även väninnan Dora morsa förra veckan, men hennes två gossar har ännu inte fått några namn.

– Just nu heter de Nummer 1 och Nummer 2. Det är väldigt opersonligt, säger Jeanette Tuominen, 4H-gårdspedagog.

Ska börja på H

Så kan det naturligtvis inte förbli. Därför uppmanar Jeanette och Liza er läsare att tycka till om vad de båda bagglammen hädanefter ska lystra till. Kravet är att namnen börjar på bokstaven H, vilket är fallet för alla gårdens djur födda 2021.

Till vinnaren utlovas en gosig stund i hagen. En upplevelse som torde vara svår att slå i fårnörden Lizas ögon.

– De är världens bästa djur, som stora hundar! De kan bli otroligt tama.

Priset är exklusivare än vad ni kanske föreställer er, eftersom ryafår är en utrotningshotad ras som hagen har tagit på sig att skydda.

Det rör sig om en så kallad svensk lantras, särskilt anpassad för att leva här. Inte minst pälsen har historiskt varit ett skäl till att föda upp dessa beskedliga varelser, och traditionen att ta till vara på ullen lever vidare i Norra Ängby.

Jeanette visar oss ett gäng odlingslådor. Där har bland annat grönkål börjat sticka upp, genom ett lager av ull som har lagts däri.

– Den bevarar fukten i jorden. Och fårull sägs även hålla vilda djur borta, förklarar Jeanette.

Som tack för bidraget får djuren hugga in på grödorna när de är färdigodlade.

Även 4H-gårdens Mellerudskaniner tillhör en lantras som är sällsynt, ja, på gränsen till utdöd rent av.

Också här kan världen glädjas åt ett välbehövligt tillskott. Kaninen Gloria födde nyligen sex ungar, varav två är upp till er läsare att föreslå flicknamn på. Första bokstav? H förstås.

Som om inte det vore nog med kaniner och lamm, har hagens öländska dvärghöns fått tillökning. Senast till hösten hoppas Liza och Jeanette dessutom på marsvinsungar – från gårdens marsvin, bör kanske tilläggas.

Verksamheten rullar på

Pandemin har slagit hårt mot Björklunds hage. I fjol gick personalen ut med ett nödrop på Facebook, och hundratusentals kronor kom in till den ideella föreningen.

Nu ser Liza och Jeanette fram emot några späckade månader på gården, med både nya djur och sommarläger.

– Det är klart att det fortfarande är kämpigt, men vi känner att vi har allmänheten i ryggen, säger Liza.