Namnet på julkalendern är Mirakel, efter de unga huvudrollsinnehavarna Mira och Rakel, som råkar byta plats i ett tidsdrama framför ögonen på Barbro ”Babben” Larsson, eller rättare sagt HVB-föreståndarinnan Agneta.

Mer jul än någonsin blir det för ”Babben” Larsson. Nedräkningen har börjat. Den 1 december är det som vanligt premiär för årets julkalender i SVT.

– Jo, jag ska fira jul i dagarna tjugofyra, säger Babben under en paus från lövkrattandet i Grillby.

Årets julkalender heter Mirakel. I de vuxnas roller är det idel ädel svensk komikeradel. Inte minst umgås Babben med Johan Glans och Annika Andersson.

– Hade extra roligt tillsammans med Dragomir Mrsic, som annars kanske mest är känd för sin huvudroll i Snabba Cash. Han spelar min tonårskärlek från högstadiet som nu dyker upp igen många, många år senare.

Bakom de 24 avsnitten ligger veckors, ja t o m månaders jobb:

– Vi började inspelningar i januari, fortsatte under februari, men tvingades kasta om i mars när vi fick corona i produktionen. En hel del spelades in i studio granne till Let's Dance, som också blev drabbat. Det hela drog sedan ut till slutet av april.

Svart hål

I Julkalendern är Babben föreståndare på ett hårt slitet HVB-hem. Förkortningen hämtat ur verkligen och utläses Hem för vård och boende, och riktar sig till unga människor.  

En dag händer olyckan som förändrar allt. Ett konstgjort svart hål kraschar genom vinden, och binder samman december 2020 med exakt samma dag, timme och minut hundra år tidigare, alltså 1920.

Två flickor, Mira och Rakel, spelade av Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff, råkar byta plats med varandra. I tid och rum.

– En spännande och rolig story, som också kan ge oss vuxna en del tankar. Vad händer om Astrid Lindgrens Madicken hamnade i vår tid, och om en överaktiv, modern kaxig tjej hamnade bland de nästan osynliga barnen 1920? Det är så huvudförfattaren Peter Arrhenius resonerat.

Utomhusscenerna är filmade vid slottet Ekeby Hof på Ekerö. Den stora salen där alla samlas i slutscenerna runt julgranen finns i ett av kulturhusen på Skansen. Däremellan jobb i studio.

– Mest jobb av alla hade nog de som sysslade med rekvisita. Stämningar 1920 skulle återskapas, tidstrogen miljö och dito kläder, plus att det självklart skulle ryka om julgröten.

I väntan på julen håller sig Babben sysselsatt, trots alla inställda engagemang.

– Norra Brunn har varit öppet i höst och nyss var jag på Bomans i Trosa. Inte mycket annat har varit sig likt.

En till säsong

Ändå blir det, vi kan nästan säga som vanligt, ännu en säsong av SVT-succén ”Bäst i test” med Babben och David Sundin som programledare.

– Inspelningar kör igång nu strax före jul. Det blir femte omgången. Glad att TV-publiken tycks ha lika roligt som vi själva!

De uppkomna hålen i Babbens kalender har annars gett en ny möjlighet:

– Att sortera mitt eget arkiv, få ordning och reda på alla minnen i form av programblad, manus, annonser, foton, kassetter. Många lådor har jag packat upp, och en del packat ner igen.

En sista fråga, hur ska du själv fira jul?– Blir antagligen i mitt röda hus med vita knutar. Så traditionellt som det kan bli. Väntar bara på att trädgården ska hinna bli inbäddad i mjuk och vacker julesnö innan dess.