Den lilla ulltotten tar ett skutt och balanserar vips uppe på sin mammas rygg. Sedan får lammungen syn på min framsträckta hand.

Han vänder sig nyfiket i en omöjlig vinkel, trillar ner, nosar litet blygt och låter sig sedan klias på sitt lilla, mjuka huvud. Mamman följer uppmärksamt händelseförloppet men ligger ändå kvar i den mjuka halmen.

– Hon håller koll på dig, säger Johanna Lagercrantz, bonde på Elfviks gård.

Jobb dygnet runt

Nu är det bråda tider hos fåren på gården. I deras lada ligger bräkanden från babydiskant till djupaste bas som en ljudmatta. Det skuttas, dias och småstångas. De senaste veckorna har de 56 fåren fött inte mindre än 92 lamm. Alla lamm är svarta eftersom de är av rasen gotlandsfår.

– Det ska bli ungefär hundra lamm, säger Johanna Lagercrantz.

Hon och maken Lennart är lite utsjasade.

– Vi passar dygnet runt.

Tackorna klarar det mesta själva, men det kan hända att någon behöver hjälp. Ett lamm kan ligga fel och behöva dras ut. Någon tacka kan ha för lite mjölk så att ungen behöver flaskmatas. Något man måste ha stenkoll på.

– Då går det fort och lammen blir tunna.

Två baggar är pappor

Vi backar bandet, för egentligen började allt redan i december 2020. Två baggar släpptes in till de 56 fåren och lammproduktionen satte igång.

– Baggarna hade 25, 30 fruar var. De jobbade hårt i december under en månad.

Fåren blev dräktiga. Men de båda baggarna såldes.

– Nu ska vi köpa nya baggar till nästa omgång. Vi köper nya baggar hela tiden för att få in nytt blod.

Supermammor

Mitt i tröttheten fascineras Johanna Lagercrantz av livets mirakel och tackornas inbyggda mammakunskaper.

– Man kan se på en tacka när det är dags. Hon går undan och vill vara för sig själv skrapar, reser sig och lägger sig igen.

Då ställs tackan i ett egen box för att få var i fred.

– Tackorna vet var de ska göra, även om de aldrig har haft lamm förut. Det är helt fantastiskt att se. De som får tvillingar står och slickar ett lamm torrt och föder det andra samtidigt. Sedan ser hon till att de får di. Det är naturens under varje gång.

Lammen utvecklas blixtsnabbt.

– Efter en kvart är de uppe och diar och efter någon timme eller så kan de ta sina första skutt och börja leka.

Sedan väntar härliga tider.

– Om några veckor när det bli varmare får de gå och beta runt våra marker på Lidingö, då lever de gott. Det är bra också för de betar bort sly och håller landskapet öppet.

Men underbart är kort. I alla fal för en del av lammen.

– Vi behåller en del men för andra blir det slakt. Sedan säljer vi lammlådor här från gården.

Cirkeln sluts och rullar vidare. Framåt hösten tittar nya baggar in till fåren hos Elfvik. Naturen sveper med sitt magiska trollspö över gården och tänder livsgnistan ännu en gång.