Familjen Birkesten är tillsammans igen. Men bakom lyckan ligger något och gnager. Foto: Johannes Lundberg

Ayla, 3, försvann – föräldrar fick inget veta

3-åriga Ayla försvann under förskolan Lunas skogsutflykt i Tullinge. Polisen larmades och ett stort sökpådrag inleddes. Men föräldrarna Anna och Per-Arne Birkesten kontaktades först efter att dottern hittats. Närmare en och en halv timme efter försvinnandet.

  • Publicerad 04:59, 25 aug 2018

Det var i tisdags under en skogsutflykt som 3-åriga Ayla försvann från sin förskolegrupp i Riksten i Tullinge. Polisen larmades och ett stort sökpådrag inleddes med både helikopter och hundpatrull.

Ungefär en timme senare hittas Ayla sittandes på en sten i skogen. Hjälten heter Zeke som är en av försvarets sökhundar och det var han som fått vittring på Ayla.

Ayla återförenas med sin familj och dagen är räddad – en solskenshistoria. Men något stämmer inte.

Militärhunden Zeke hittade Ayla, 3, i skogen. Något hon är väldigt förtjust över. Foto: Polisen.

Ligger och gnager i föräldrarna

I lättnaden över att fått tillbaka sin dotter välbehållen kan Per-Arne och Anna Birkesten inte bortse från att det är något som inte verkar ha gått rätt till.

De kontaktades nämligen aldrig om att Ayla var borta.

Först 20 minuter efter återfinnandet och totalt närmare en och en halv timme efter att Ayla försvann togs första kontakten med mamma Anna.

Hon hade då stått på Ica i Tullinge och hört kassapersonalen prata om att en 3-årig flicka försvunnit från en förskola i närheten. I mobilen läste hon de första rapporterna i media och i lokala grupper på Facebook var spekulationerna redan igång.

Hon ringde till Per-Arne på jobbet för att berätta om nyheten och att hon var orolig för att det skulle handla om Ayla.

– Jag sa ju naturligtvis att hon inte behövde oroa sig, för hade det varit så hade de ju ringt, säger Per-Arne.

Lägger ansvaret på polisen

I en intern mailgrupp med föräldrarna på förskolan har förskolechefen Eva Sahlgren Uddheden i efterhand informerat om händelsen och att förskolan vidtagit alla åtgärder enligt kommunens krisplan.

Men alldeles i början av samma krisplan står klart och tydligt: ”Kontakta vårdnadshavande”.

Eva Sahlgren Uddheden har även skrivit under förskolans egen händelserapport, som Mitt i tagit del av. Där står att Ayla var en av tre barn som med en pedagog hamnade på efterkälken när de tittade på en snigel. När den lilla gruppen senare gick i kapp de andra, var Ayla borta.

De känns som om de försöker tysta oss, för att de vet att de gjort fel

Per-Arne Birkesten, pappa till Ayla

I rapporten medges även att föräldrarna inte kontaktades direkt men att det var på polisens beordrande.

Men det är uppgifter som polisen själva motsätter sig. Genom en annan förälder på förskolan – som hjälpt familjen efter händelsen – skriver insatsledaren på sms att de tidigt gav direktiv om att kontakta föräldrarna. Då hade Ayla varit borta mer än 40 minuter.

Ändå dröjde det ytterligare drygt 40 minuter innan Anna kontaktades av förskolan.

Familjen med händelserapport där förskolechefen skriver att de inte kontaktade föräldrarna på polisen beordrande. Foto: Johannes Lundberg.

Avråddes från att skriva på Facebook

När föräldrarna väl kom till skolan fick de sitta ner i möte med förskolechefen Eva Sahlgren Uddheden. Där sa hon att det nog var bäst att de inte pratade eller skrev om det här på Facebook. Allt för att hindra ryktesspridning och spekulation.

– De kändes som om de försökte tysta oss, att de nu vill lägga locket på för att de vet att de gjort fel, säger Per-Arne.

Efter händelsen har paret varit skärrade och vill inte släppa Ayla med blicken när de är ute. De har mailat förskolechefen för att få veta vad som egentligen hände. Men svar har uteblivit.

– Som förälder har jag rätt att bearbeta det här. Men nu måste jag älta det här varje dag bara för att en förskolechef inte kan berätta som det är, säger Per-Arne.

Ayla själv verkar mest tagit med sig mötet med hunden Zeke från händelsen. Stolt berättar hon att det var en ”vava” som hittade henne där i skogen.

Ayla berättar om när hunden Zeke hittade henne. ”Voff-voff” sa han när han hälsade. Foto: Johannes Lundberg.

Har fortsatt förtroende för personalen

Föräldrarna berättar att de fortsatt har fullt förtroende för personalen på förskolan och att de inte ens kan sätta sig in i deras ångest. De hoppas nu att händelsen i stället ska bli en väckarklocka för alla förskolor i kommunen.

– Vi tar inte upp det här för att vi vill att folk ska tycka synd om oss, utan för att den som är chef ska ta sitt ansvar så att fler inte ska behöva gå igenom den här skiten, säger Per-Arne.

Mitt i har varit i kontakt med förskolechefen Eva Sahlgren Uddheden, men hon har avböjt att kommentera och hänvisat till kommunens verksamhetschef Christina Carlsson.

Kommunen om Aylas försvinnande: Mörkades inte

Fakta

Aylas försvinnande i tid

Tisdagen den 21 augusti försvinner Ayla, 3, från förskolan Lunas skogsutflykt.

10.00 Försvinner efter att ha halkat efter när hon, två andra barn och en fritidspedagog stannar och tittar på en snigel.

10.20 Personalen kontaktar polis.

10.25 Polisen inleder sin insats.

10.40 Polisen frågar om vårdnadshavare kontaktats. Svaret är nej och polisen ger direktiv om att ringa.

11.00 Ayla hittas i skogen av militärhunden Zeke.

11.23 Föräldrarna Per-Arne och Anna Birkesten kontaktas om händelsen.

Visa merVisa mindre