Säger ifrån. Axelsbergsbon Ann-Catharine Fornander tycker att vuxna ska säga till ungdomar som bråkar eller stjäl – och gör det själv. Foto: Märta Lefvert

Axelsberg kan få ordningsvakter

Det grönblå styret vill att mobila ordningsvakter ska patrullera i Axelsbergs centrum. Men frågan är om Polismyndigheten säger ja.

  • Publicerad 06:30, 27 jun 2022

Vi har fått in uppgifter om drogförsäljning och missbruk.

Axelsbergsbon Ann-Catharine Fornander, 81, gillar att cykla ner till centrum och äta glass. Mitt i stöter på henne utanför Ica, där hon njuter av solen på en bänk. Hon är bara här på dagarna och tycker att torget är lugnt.

– Men i går var ett gäng killar inne i butiken och en av dem åkte fast när han stal en Coca-Cola. Jag sa till honom att han borde få sitta kvar tills hans föräldrar kom, säger hon och tillägger:

– Vuxennärvaro är jätteviktigt. Vi hjälper ungdomarna om vi säger ifrån.

Men när det rör sig om droghandel är det förstås inte lätt att gripa in. En näringsidkare som Mitt i talar med vittnar om att droghandel pågår i området men att langarna inte stör honom och att han håller sig bort från dem.

Erik Slottner, trygghets- och äldreborgarråd (KD). Foto: William Persson

Stor satsning på vakter

Nu vill det grönblå styret i Stockholms stad att mobila ordningsvakter ska få patrullera i Axelsberg, vid centrumtorget och torget vid t-banan. En ansökan har lämnats till Polismyndigheten.

– Vi har fått in uppgifter om drogförsäljning och missbruk och om påverkade personer som stör både lokalbor och näringsidkare. Även hemtjänsten och fältassistenter har rapporterat ordningsstörningar, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Det grönblå styret har satsat stort på mobila ordningsvakter under sin mandatperiod. 190 vakter åker numera runt mellan olika områden.

– Den utvärdering som gjorts visar att både allmänhet och näringsidkare upplever platser som tryggare när ordningsvakter börjat patrullera där, säger Erik Slottner.

Axelsbergs torg, en sommardag i juni. Foto: Märta Lefvert

Hårda lagkrav

Polisen bekräftar att det finns en missbruksproblematik och kriminell närvaro i Axelsberg. Men det är långtifrån självklart att Polismyndigheten ger tillstånd till ordningsvakter där, enligt Christoffer Peyre, kommunpolis vid Skärholmspolisen.

– Lagen är utformad så att det måste finnas dokumenterade ordningsstörningar i stor mängd för att ordningsvakter ska beviljas, och det har vi inte från Axelsberg. Anmäls inte störningar finns ingen dokumentation – och eftersom polisen har begränsade resurser är vi inte där och ser allt som pågår.

Fältassistenterna uppger att de upplever Axelsberg som lugnare nu än för ett par år sedan, utifrån sitt fokus på ungdomar.

Här finns de mobila ordningsvakterna i Hägersten-Älvsjö

Mobila ordningsvakter får patrullera i begränsade geografiska områden, som Polismyndigheten gett tillstånd för. I år är budgeten i Stockholms stad 101 miljoner kronor, för vakterna.

I stadsdelen Hägersten-Älvsjö har mobila ordningsvakter rätt att patrullera i delar av Fruängen, Västertorp, Älvsjö/Solberga och i delar av Trekantsparken i Liljeholmen.

Förordnandetiden löper ut i höst (i skiftet augusti-september). Därför har Stockholms stad ansökt om en förlängning.

Samtidigt har man också ansökt om att mobila ordningsvakter ska få verka även i Axelsbergs centrum.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre