POLISANMÄLAN. Awad Hersi polisanmäler sin forne partikamrat Jonas Serneholt för hets mot folkgrupp. Jag vill testa vad lagen står för, säger han, om inte detta är hets mot folkgrupp, då vet jag inte vad det är. Foto: Kerstin Gustafsson

Awad Hersi polisanmäler sin f.d. partikamrat

Nu polisanmäls Jonas Serneholt, miljöpartisten från Järfälla, som kallat somalier för ”cancersvulst”. Det är Awad Hersi, som polisanmäler sin forne partikamrat för hets mot folkgrupp. – Om inte det här är ett grovt brott mot lagen om hets mot folkgrupp, då vet jag inte vad som är hets mot folkgrupp.

  • Publicerad 18:55, 11 aug 2017

– Jag vill testa hur lagen står sig i den här nya situationen, där människor ofta blir kränkta i sociala media, säger Awad Hersi, som numera sitter i styrelsen för Feministiskt initiativ i Stockholm.

Det var den 21 juli i år, som Jonas Serneholt, då politisk sekreterare i Miljöpartiet och ledamot av kommunfullmäktige i Järfälla, skrev en kommentar på Facebook. Diskussionen som fördes handlade om en gruppvåldtäkt, där den högerpopulistiska sajten Nyheter idag hävdade att de skyldiga var somalier. ”Det är inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst”, skrev Jonas Serneholt.

– Det är ett tydligt fall av hets mot folkgrupp, säger Awad Hersi, som nu lämnat in en formell polisanmälan till Polisen i Sollentuna.

Awad Hersi, som i många år varit aktiv i Miljöpartiet, känner Jonas Serneholt personligen. Han blev mycket förvånad över uttalandet.

– Jag kunde aldrig tro att han hyste sådana åsikter, säger Awad Hersi.

Jonas Serneholt har ursäktat sig med att kommehtaren skrevs ”på fyllan”. Han har avsagt sig samtliga politiska uppdrag och hans anställning har avslutats. Miljöpartiet har tillsatt en utredning om Jonas Serneholt ska uteslutas, men innan den blev klar har han själv begärt utträde ur partiet.