Awad Hersi lämnar Miljöpartiet

Awad Hersi, förre ordföranden i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, har lämnat Miljöpartiet. Samtidigt gör flera miljöpartister i Stockholm samma sak. – Det är Miljöpartiet som har lämnat mig, säger Awad Hersi. Inte jag som lämnat Miljöpartiet.

  • Publicerad 07:15, 24 mar 2017

Det är Miljöpartiet som har lämnat mig.

Awad Hersi gick med i Miljöpartiet för snart 20 år sedan, i slutet av 1990-talet. Han var den förste afrosvensken i partiet i Stockholm.

– Jag gick med när Miljöpartiet var ett litet betydelselöst parti i samhällsdebatten. De värderingar jag hade då, som fick mig att gå med, har jag kvar. Men Miljöpartiet har inte kvar de värderingarna.

Principen om anti-våld i politiken är ett exempel där Miljöpartiet har bytt åsikt.

– Ja, de röstade för kriget i Libyen, kriget i Afghanistan och de röstade för värdlandsavtalet med Nato.

Awad Hersi anser, att MP har gjort avkall på sina kärnvärden.

– Miljöpartiet har tyvärr blivit ett toppstyrt och mycket hierarkiskt parti, det finns ingen medlemsdemokrati kvar. Jag är bara en i raden av många företrädare som fått gå. Gemensamt för alla är att vi inte tillhör majoritetssamhället, det kan knappast vara en slump.

I två brev, skrivna oberoende av varandra, har medlemmar i Miljöpartiet krävt att historien om Awad Hersis avgång ska utredas. Det är sex månader sedan och ännu har inget hänt.

– Jag har aldrig under alla mina år i partiet varit med om att medlemmar har blivit behandlade på ett sådant sätt, säger Awad Hersi. Det är exceptionellt.

I det brev som skickades till styrelsen för MP i Stockholms stad i oktober 2016, skrev två ledande miljöpartister, båda med flera tunga uppdrag:

”Vi har följt de senaste händelserna kring Awad Hersi, som är ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och gruppledare i Stadshuset. Den utveckling vi sett känns inte bra eftersom vi alla via media fått bevittna hur Awad Hersi blivit utlämnad och inte fått stöd utåt ifrån partiet ….//… Vi är många som känner oss oroliga och har en känsla av att MPs ledning inte ser, eller känner sig bekväma med oss.”

En av dem som skrev brevet lämnade partiet för några veckor sedan.

– Jag känner inte igen det parti jag en gång blev medlem i, säger hen, som vill förbli anonym på grund av en ny anställning. Jag satt i valberedningen när Awad utsågs till ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Beslutet att välja honom var enhälligt.

Hen säger att behandlingen av Awad Hersi var ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

– Hur kunde de hänga ut sin egen medlem i media på det viset? Hur fattades det beslutet? Och var fattades det? Det är ett mysterium hur det gick till. Högsta beslutande organ är medlemsmötet, men där fattades inga sådana beslut.

I brevet till partiet kräver de en förklaring hur beslutet att kräva Awad Hersis avgång gick till.

– Men vi har inte ens fått någon återkoppling. Inte ett ord från partiets ledning. Partiet säger att det står för mångfald och att alla har lika värde, och sedan agerar man på det här sättet i praktiken. Nej, det finns ingen plats för mig i det här partiet längre.

En annan av de drygt 20 afrosvenskar i Stockholm som nu lämnar MP är
Demba Bah.
Han var gruppledare för Miljöpartiet i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.

– Ja, jag går i protest mot hur Awad Hersi blev behandlad. Han anklagades för att vara inkompetent, tonläget var mycket högt. Han fick inget stöd från partiet när han blev uthängd i media. Vi är båda två svarta män, som representerar de mest utsatta. Jag har ingen anledning att vara kvar.

Demba Bah har därför lämnat partiet och alla sina uppdrag.

– Miljöpartiet har varit stolta över sin mångfald, men det kan de inte vara längre. De är solidariska med flyktingar, men bara med dem som är långt borta. De kan tydligen inte vara solidariska med sina egna.

Demba Bah har också varit med i partiet länge. Det var inget lätt beslut.

– Det känns inte bra, jag hade velat vara kvar. Men ibland måste man ta ställning och inte bara undvika konflikter.

När Awad Hersi tvingades avgå i höstas gav han en längre intervju.

Mer Awad Hersi

Awad Hersi avgick som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och som ledamot av Stockholms stads fullmäktige i oktober 2016. Han lämnade alla sina förtroendeuppdrag och slutade som yrkespolitiker efter månader av interna intriger och anonyma anklagelser i media.

Ett avgörande ögonblick, sade han själv, var när finansborgarrådet Karin Wanngård (S) gick ut och sade att hon aldrig skulle godkänna att Awad Hersi omvaldes av Miljöpartiets medlemmar.

Awad Hersi var den i Spånga-Tensta som fick överlägset flest personröster av samtliga ledamöter i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i det senaste valet.  

Visa merVisa mindre