Superproducenten. Max Martin har köpt två hus för att bygga ett nytt stort musikhus. Foto: Näringsdepartementet / Albin Tingstedt

AVSLÖJAR: Världsstjärnan Max Martin öppnar "musikhus" i Stockholm

Max Martin flyttar hem till Sverige. I alla fall sin arbetsplats. Den världsberömda musikproducenten och låtskrivaren har i hemlighet slagit till på två stora hus mitt i stan. För att bygga ett "musikhus för världsartister".

  • Publicerad 16:41, 24 apr 2019

Den 48-årige multimiljonären Martin ”Max Martin” Sandberg är en av historiens mest framgångsrika låtskrivare och producenter. Han har haft 22 ettor på USA:s Billboardlista och 2016 fick han Polarpriset.

Den före detta stockholmaren är inte längre skriven i Sverige, sedan åratal bor han och familjen i USA.

Men i en topphemlig affär har han ingått ett partnerskap med en lokal hotellägare, för att skapa ett stort internationellt "musikhus" för världsstjärnor. Tillsammans köpte man sommaren 2018 två byggnader mitt i stan.

Blivit nära vänner

Det gäller Sköldungagatan 4 och 6 på Östermalm. Bredvid, på nummer 2, ligger det exklusiva lilla lyxhotellet Ett Hem.

Enligt vad StockholmDirekt erfar så har Max Martin och hotellägaren blivit nära vänner genom åren. Och nu har de alltså tillsammans gått ihop om husen intill.

Nummer 6 ska byggas om för att rymma Max Martins musikförlag, som han vill flytta hit från Los Angeles. I nummer 4 ska Ett Hem utvidga sin existerande hotellverksamhet. Man vill också bygga en mindre byggnad inne på gården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stjärnorna ska komma hit

Tanken är alltså att Max Martin ska börja flyga hit superstjärnorna för att jobba på Östermalm. Sedan kan de bo vägg i vägg på Ett Hem.

"Tillsammans med musikverksamheten kan hotellet möta de kraven på arbetsro, service och enskildhet som krävs för att locka artister till Stockholm", står det i en ansökan om detaljplaneändring som väntas klubbas igenom av stadsbyggnadsnämnden på deras möte imorgon.

Man skriver även i ansökan att "det geografiska läget i Lärkstaden, i nära anslutning till de musikstudios som etableras inom kvarteret Domherren, det så kallade A-house (f.d. Arkitekthögskolan), är avgörande för verksamheten."

Avböjer kommentar

StockholmDirekt har sökt Max Martins svenska representant för en kommentar. Ett Hem har avböjt att kommentera. Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) kommenterar dock gärna att en av popmusikens största namn vill flytta sina affärer tillbaka till Sverige.

– Den svenska musikexporten är framgångsrik och intresset för musik bland barn och unga växer hela tiden. Om Max Martin väljer att etablera sig och jobba med världsartister i Stockholm tror jag att intresset kommer öka ännu mer, skriver Centerpartiets Jonas Naddebo i ett mail till StockholmDirekt.

Moderaternas stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson säger även han att det här är ett "spännande projekt" som garanterat kommer att godkännas i den politiska byggnämnden imorgon.

– Det är fantastiskt bra att vi kan möjliggöra att det här musikföretaget nu etablerar sig i Stockholm. Rent geografiskt möjliggörs det för Max Martins bolag att flytta dit genom att A-house redan ligger där, med sitt kreativa stall. Så det är jättekul att få igenom det här ärendet, säger Joakim Larsson (M).

A House ska bli Östermalms nya mötesplats

Fastigheten. Foto: Albin Tingstedt

Max Martin har bland annat jobbat med:

Britney Spears, NSYNC, Katy Perry, Pink, Kelly Clarkson, Maroon 5, Taylor Swift, The Weeknd, Justin Timberlake, Ariana Grande, Jennifer Lopez, Shakira, Backstreet Boys, Christina Aguilera, Kesha, Céline Dion, Ace of Base, Robyn, Byran Adams, E-type.