Konstprojekt. Graffitin i Hägerstensbadet har visat sig vara ett konstprojekt. Foto: Ylva Bergman

AVSLÖJAR: Dyrt klotter är konstkupp av hyllad fotograf

Det nerklottrade Hägerstensbadet är en konstkupp. Nu misstänks hyllade fotografen och regissören Saga Berlin för grov skadegörelse.

  • Publicerad 13:01, 12 okt 2016

Det nerklottrade Hägerstensbadet, eller Personnebadet som det kallas i folkmun har rört upp starka känslor sen det kom fram att saneringen skulle kosta 650 000 kronor. Nu kommer nästa överraskning. Det hela var ett konstprojekt.

LÄS ÄVEN Personnebadet förstört – kostar 650 000 att fixa

Med "Uppfinn nått eller dö" ville Saga Berlin "Omdefiniera perspektivet på klotter till ett naturporträtt, till exempel Planet earth känsla", står det i hennes projektbeskrivning, som vi tagit del av genom en mejlkonversation som hon haft med fastighetskontoret.

Hela projektet fotades och filmades ur flera olika perspektiv både innan, under och efter målandet för att det sedan skulle bli konst. Bland annat använde de go pro-kameror, drönare och stillbildskameror. Allt skulle sedan avslutas med att platsen sanerades.

Projektet, beskriver konstnären, har utgått från den buddhistiska konstformen mandala där man skapar ett stort detaljerat konstverk för att sedan blåsa bort allt när det är klart.

Grammisnominerad regissör

Saga Berlin, även känd som Niceguzz, är en hyllad fotograf och musikvideoregissör. Hon har plåtat hiphop-stjärnor som Linda Pira och Rosh, och i våras var hon grammisnominerad för sin musikvideo till rapartisten Cherries låt "Tabanja"

Visionen med det nya projektet var "Att hylla lyckan med att verka i stad och miljö. Frigörelse från uppmaningar och föreställningar om vem, vad och hur vi har rätt att aktiveras i miljön vi verkar i."

Frågeställningen för hela projektet var: "Hur värderas konstformen och hur värderas det offentliga rummet rent estetiskt av mottagaren?

"Extremt ångerfull"

Men den spektakulära visionen har fått en besk eftersmak. Den första offert på sanering som fastighetskontoret fått in landar på saftiga 650 000 kronor. Färgen har gått ner i betongen och nu inväntar fastighetskontoret experthjälp för att ta reda på hur den ska tas bort.

I mejlkonversationer med fastighetskontoret säger sig konstnären vara "Hemskt ledsen och extremt ångerfull kring hanteringen av mitt konstprojekt." Hon ber också om ursäkt för den tid fastighetskontoret behövt lägga på ärendet.

Konstnären har själv begärt in olika, betydligt lägre offerter. Men av juridiska skäl så måste fastighetskontoret följa sin vanliga metod för upphandling och vad prislappen landar på återstår att se.

"Min naivitet får jag ta ansvar för i rätten.", skriver hon i ett mejl till fastighetskontoret. Hon säger sig också känna "Ett enormt ansvar för att återställa platsen."

Misstänks för grov skadegörelse

Konstprojektet ägde rum på Hägerstensbadet i Hägersten i mitten på september och Saga Berlin och ytterligare fyra personer greps på platsen. Samtliga är nu misstänkta för grov skadegörelse.

Tidningen Liljeholmen/Älvsjö har sökt Saga Berlin utan resultat.