Mörkt. Trygghetsborggarrådet Erik Slottner (KD) är besviken på beslutet som innebär att Östermalm blir enda stadsdelen utan kommunala ordningsvakter.

Avslag: Nej till ordningsvakter i Humlegården

Det blir inga ordningsvakter i Humlegården. Stockholms stad har fått avslag från polisen. – Det är tråkigt för Östermalm som nu blir den enda stadsdelen i Stockholm utan stadens ordningsvakter, säger Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 12:15, 12 okt 2020

Grundproblemet är lagstiftningen

Stockholms stad har ett 100-tal ordningsvakter och tillstånd att låta dem arbeta på cirka 30 platser i staden. Men inte på Östermalm.

Staden fick nyligen avslag på sin ansökan om att ha ordningsvakter i Humlegården. Tidigare fick staden inte förlängning av sitt tillstånd vid Stureplan, samt avslag på en ny ansökan vid Kungsträdgården.

– Jag blir inte längre förvånad, men väldigt besviken varje gång vi får avslag. Det är ett hinder i vårt trygghetsskapande arbete, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Moment 22

När det gäller stadens ansökningar beskriver Erik Slottner ett moment 22: när tryggheten ökat tack vare att ordningsvakter funnits på plats minskar i sin tur den otrygghet som är ett kriterium för att bli beviljad förlängning.

– Polisens rättsenhet gör ibland allt för rigida tolkningar av lagen, men grundproblemet är lagstiftningen som sådan. Den antogs för 40 år sedan och är inte anpassad för dagens behov.

Erik Slottner sätter sitt hopp till en pågående utredning som ska vara klar i april 2021. Förhoppningen är att den ska ge ordningsvakterna möjlighet att verka i hela staden.

Men någon lättnad i närtid vågar han inte hoppas på.

– Kvarnarna maler långsamt – jag har svårt att se att man kan få till stånd en lagändring under den här mandatperioden. Möjligtvis 2023.