Avsågade skruvar stack upp ur stigen – ”Riktigt farligt”

Per Kumlin och vännerna var ute på en påskdagstur i skogen när fem av dem plötsligt fick punka. – Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger Per.

  • Publicerad 15:10, 14 apr 2020

Runt lunchtid i söndags tog Per Kumlin från Sollentuna en tur i skogarna runt Vallentuna och Täby på sin mountainbike.

Med sig hade han ett stort gäng vänner.

Plötsligt får en av dem punka, i närheten av Lövsättra. Sen en till, och en till. Snart har fem av cyklisterna fått punka och de börjar fundera på vad som egentligen händer.

Vassa föremål i stigen

En av dem upptäcker då vassa föremål som sticker upp ur rötterna i stigen. Väl förankrade skruvar har borrats ner. Personen som borrat ner dem har sedan klippt av huvudet vilket gör dem riktigt vassa.

Per Kumlin och vännerna lagar sina cyklar och försöker sen hamra ner skruvarna med stenar.

– En punka kan man väl klara av men jag tänker på alla barn och djur som springer omkring där i skogen. Vi mötte till exempel en familj med små barn och hund. Det är ju riktigt farligt, säger han.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej aldrig. Men jag har hört om andra som varit det. Jag såg precis i en forumtråd om någon som sett taggtråd uppsatt i ansiktshöjd i skogen. Det är ju livsfarligt.

Riktad irritation

Per tror att tilltaget kan vara riktigt mot cyklister och enduroförare, eftersom han vet att det finns de som stör sig på deras framfart i skogarna.

– Men det drabbar ju de som går mest. Det är polisanmält och jag hoppas verkligen att gärningsmannen åker dit och förstår vad han eller hon har gjort för något, säger Per Kumlin.