Sätrabadet. Foto: Niklas Thim

Avrådan från bad vid Sätrabadet hävs

Efter förra veckans vattenprover avråddes badgäster från att bada vid Sätrabadets norra del, då det visade på höga bakteriehalter. Nu har halterna sjunkit, men vad förhöjningen berodde på vet man inte.

  • Publicerad 12:00, 30 jul 2020

Förra veckan visade vattenprover från badets norra del på höga bakteriehalter av e-coli och enterokocker och kommunen avrådde från bad. I måndags gjordes ett omprov och halterna har nu sjunkit.

– Det är tjänligt med anmärkning, så skyltarna ska bort. Jag fick rapporterna från labbet i natt, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör på miljöförvaltningen.

Men vad de förhöjda bakteriehalterna berodde på kan inte Jerzy Slazak svara på.

– Jag vet inte. Det finns ingenting där, det är bara skog. Det är mycket sjöfågel, det är det. Det är inte orimligt att deras bajs är problemet.

– Det är väldigt svårt att säga vad som är problemet. Det finns vatten- och avloppsanläggning, men det är ganska långt bort.

Jerzy Slazak. Arkivbild. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Kan ge kräkningar och diarré

Avrådan från bad vid otjänligt vatten innebär inte att det är badförbud, men man badar på egen risk.

– Vi säger inte att det är badförbud. Om det skulle hända en kemikalieolycka, då är det självklart att vi avråder och rent av förbjuder kanske, säger Jerzy Slazak.

– I det här fallet står det avrådan från bad. Du får göra det på egen risk. Det är inte farligt att bada, bara du inte dricker vattnet.

Framför allt är det om man får i sig vattnet som man kan bli dålig.

– Får du i dig en kallsup, då kan magen vända sig och du får kräkningar och kanske diarré. Det största problemet är när småbarn får i sig vattnet. De har mindre kroppsvolym, så det är ett snabbare händelseförlopp och kan vara kraftigare än hos en vuxen, säger Jerzy Slazak.

Vid Sätrabadets södra del bedöms vattnet vara tjänligt. Även på Mälarhöjdsbadet, alldeles i närheten av Sätrabadet, bedöms vattenstatusen vara tjänlig.

För att se aktuell vattenstatus på Stockholms badplatser kan du klicka här.