Stopp i ledningen ledde till läckande avloppsvatten på skolgården. Foto: Åsa Sommarström

Avloppsvatten flöt upp på skolgården

Ett stopp i ledningen har orsakat läckage av avloppsvatten på skolgården vid Gärdesskolan tillfälliga lokaler. Men trots försök att lösa problemet har det tagit en vecka.

  • Publicerad 09:12, 15 aug 2018

I förra veckan uppdagades ett stopp vid en vattenbrunn på skolgården vid Gärdesskolans tillfälliga lokaler vid Häggviksskolan. Avloppsvatten flöt upp under en trappa vid skolan entré. När Mitt i besökta skolgården under tisdagen luktade det avföring på skolgården.

Efter sommaren har Gärdesskolan flyttat in i paviljonger på Häggviksskolans gård. 6 augusti märkte man att det luktade vid lokalerna.

– Sen har det blivit värre och värre, säger Paulina Pastene Skaneby, biträdande rektor.

Men trots att man försökt åtgärda problemet sen onsdagen förra veckan dröjde tills tisdagen innan problemet blev löst.

– Vi kontaktade en entreprenör som kom hit och tittade men sa att det var en annan entreprenör som skötte den här typen av brunnar.

Spärrade av skolgården vid läckan

Men den andra entreprenören kunde inte heller åtgärda probelmet utan sa att de skulle informera kommunen. Sen hände ingenting.

– Det var igår som en förälder kontaktade vår rektor och såg till att vi fick hjälp.

Häggviksskolans tillfälliga lokaler. Foto: Åsa Sommarström

Under gårdagen hade skolan en avspärrning vid brunnen när man insåg att det var avloppsvatten som läckte. Föräldrarna har uppmanats att tvätta barnens skor och skolan har kastat de mattor som legat i entréerna.

Skolan har fått en extra städning för att sanera lokalerna. Miljö och hälsa kommer även att åtgärda en städning utomhus.

Har fått slänga mattor

På eftermiddagen skickade kommunen en entreprenör som spolade ut brunnen.

  Jag tycker att kommunikationen behöver bli bättre. Det ska inte behöva gå så här långt utan att man får någon respons, säger Paulina Pastene Skaneby.

På tisdagen tog fastighetskontoret på kommunen emot en felanmälan men de har inte fått information om problemet tidigare. Problemet åtgärdades på några timmar genom att en entreprenör skickade en spolbil.

– Det är sånt som händer när man spolar ner sånt som inte ska spolas ner, säger Mats Näve på fastighetskontoret.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30