Avlidnas skyltar stals – utredning nedlagd

Under vintern har tjuvar slagit till mot gravar i Österåker vid tre tillfällen. Stölderna slår hårt mot anhöriga och kostar mycket för kyrkogårdsförvaltningen. För tjuvarna kan förtjänsten däremot inte varit stor.

  • Publicerad 11:56, 20 mar 2018

– Det är ett obegripligt intrång. Det är 25 olika familjer som har drabbats. Det är inte kul, säger Johan Sverke, kyrkogårdschef i Österåker.

I mars och februari har stölder skett från gravplatser i Österåker vid tre tillfällen. I februari stal någon sju namnplattor i brons från askgravlunden vid Österåkers kyrka och sedan stals utsmyckningar i form av fåglar från tre gravar på Garnsvikens begravningsplats.

Det klart att många anhöriga blir ledsna

I början av mars plundrades en hel sten i askgravlunden på ytterligare 18 namnplattor.

– Det klart att många anhöriga blir ledsna. Jag har ringt runt och berättat att vi återställer och bekostar nya skyltar.

– Vi är i ett konstigt läge. Det är inte våra skyltar utan de är privata, men på en plats som vi vårdar.

Dyrt att ersätta

Johan Sverke har svårt att förstå stölderna. Som metallskrot uppskattar han skyltarnas värde till kanske tio kronor styck. För kyrkogårdsförvaltningen kostar det däremot 1 300 kronor att ersätta en skylt, komplett med inskription.

– Det känns inte som busstreck. Det är nog någon som tror att de är mer värda än vad de är.

Bägge stölderna i askgravlunden har polisanmälts. När det gäller stölderna från enskilda gravar är det däremot gravrättsinnehavarnas ansvar att polisanmäla och ersätta det stulna.

Vad säger polisen?
–  Vi har fått tillbaka anmälningarna bägge gånger med besked att de lägger ned förundersökningen. Det går inte att hitta vem som har gjort det.

– Vi beklagar detta. Det drabbar anhöriga och det drabbar oss, säger Johan Sverke.

Svårt att stoppa

– Det är svårt att skydda sig mot. Vi har ju ändå väktare som patrullerar. Vi kan ju inte inhägna och larma.
– Vi hoppas att det lägger sig och att man förstår att det inte finns något större värde i skyltarna. Men för de anhöriga har de ett stort värde.