Avliden man hittad i lägenhet – legat död i tre år

En man har hittats död i en lägenhet på Södermalm. Posten som låg i brevinkastet tyder på att mannen legat död i tre år.

  • Publicerad 10:54, 19 nov 2019

Under måndagen hittades en död man i en lägenhet på Södermalm. Mycket tyder på att mannen legat död i lägenheten i tre år, twittrar områdespolisen Viktor Adolphson.

Hyran slutade komma

Till SVT berättar Viktor Adolphson att det var en granne till den döda mannen som larmade hyresvärden eftersom att mannen inte synts till på ett tag. Hyran, som betaldes via autgiro ska dessutom slutat att komma.

– Personen har förmodligen dött hastigt. Radion stod fortfarande på. Den har stått på i tre år, säger Viktor Adolphson till kanalen.

Enligt polisen i Södermalm är det relativt vanligt förekommande att personer hittas döda i lägenheter efter en längre tid, men inte så här länge.

– Det får en att fundera lite på kontrollsystemen i samhället, när någon kan vara försvunnen så pass länge från övriga i trapphuset. Det är inte deras skuld, men det är ett litet kvitto på vilken värld vi lever i. Det är tragiskt, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, till Mitt i Södermalm. 

Misstänker inget brott

Patrullen som hittade den döda mannen i lägenheten drog slutsatsen om att mannen legat död länge i lägenheten efter att ha sett posten i brevinkastet, maten i kylskåpet och mannens fickkalender.

Enligt polisen ska mannen ha haft en sjukdomsbild och man misstänker därför inget brott.

– Vi har bedömt att det är är ett naturligt dödsfall. De exakta dödsorsakerna ska utredas, så vi kommer försöka kontakta anhöriga och går igenom lägenheten, säger Anders Lindberg.

”Fruktansvärt sorgligt”

En av grannarna i byggnaden berättar att den inte har lagt märke till något, men uppfattade att det luktade konstigt i trapphuset under måndagskvällen.

En annan, som bott i byggnaden i ett och ett halvt år, har inte heller lagt märke till någonting.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Det är väldigt många som bor i huset, så det är svårt att hålla koll på alla grannar. Jag vet inte vad man hade gjort om man hade vetat om det, säger hon.