Avicii hyllas med mässa i Hedvig Eleonora kyrka

Östermalmssonen Tim ”Avicii” Berglings minne hedras med en mässa i kyrkan på fredagskvällen.

  • Publicerad 09:38, 16 nov 2018

Tim ”Avicii” Bergling växte upp på Östermalm. På fredagen 16 november hyllar församlingen Hedvig Eleonora artisten som gick bort tidigare i år med en mässa.

– Dels är hans musik oerhört aktuell med tanke på att han gick bort i år. Men han har också en tydlig koppling till Östermalm och ett tydligt existentiellt perspektiv i sin musik, så det kändes självklart att välja Avicii, säger kyrkoherden Sven Milltoft.

Nattvard delas ut

Förutom att Aviciis musik framförs av Vokalensemblen under ledning av organisten Ulf Norberg kommer det under mässan att delas ut nattvard.

Prästerna kommer också predika mycket utifrån texterna i Avicii:s låtar – så det är ingen konsert utan just en Avicii-mässa.

Fantastiska låtar

Organisten Ulf Norberg berättar att besökarna kommer att få höra kyrkliga versioner av bland annat Hey brother, Wake me up och Levels.

– Det kommer vara symfoniska arrangemang. Texterna kommer såklart vara de samma, men vi kommer att framföra låtarna på vårt sätt och det kommer inte att låta som något annat, säger han.

Ulf Norberg vid den nya kombinationsorgeln i Hedvig Eleonora. Foto: Olle Anrell

Ulf Norberg kommer själv att spela på kyrkans orgel som under året har fått ett digitalt spelbord, vilket gör att en hel symfoniorkester och andra syntljud ryms i orgeln. Sångarna kommer att sjunga akustiskt.

– Det är fantastiska låtar som är så eleganta och har ett naturligt flow. Vokalensembeln älskar att sjunga dem, säger Ulf Norberg.

Mässan är en del av församlingens satsning ”Hedvig Puls” där en Abba-mässa och en gospel-mässa har framförts tidigare under hösten.

– Vi vill att pulsen ska öka och att man möts av samtidsmusik. Musiken är för många ett sätt att möta det vi inte kan sätta ord på, och då måste vi våga ha olika typer av musik i gudstjänstsammanhang, säger kyrkoherden Sven Milltoft.

Stort intresse redan

Det kostar ingenting att gå på mässan som börjar fredag 16 november 20.00, och det är drop-in som gäller.

– Det är ett väldigt stort intresse redan. Kyrkan har plats för tusen personer och mer än så kan vi inte ta in, säger Sven Milltoft.

Mellan kl. 19-20.00 serveras dessutom smörgås och dryck till självkostnadspris i kyrkan.