Brott. Fyra strömavbrott i Enköping förra året i Eons nät berodde på avgrävda kablar. Foto: Vattenfall Services

Avgrävda kablar – växande problem

Avgrävda elkablar är ett växande problem. Nu kommer energibolaget Eon börja göra orosanmälningar till Arbetsmiljöverket varje gång ett företag gräver av en kabel utan att ledningsvisning gjorts.

  • Publicerad 11:43, 8 feb 2021

Avgrävda elkablar i samband med markarbeten är ett växande problem. Det rapporterar energibolaget Eon som nu kan härleda fyra strömavbrott i deras nät förra året till just avgrävda kablar, i samband med markarbeten.

Elavbrotten kan vålla stora problem i sig. En avgrävning av en strömförande elkabel innebär en stor säkerhetsrisk och är förenad med direkt livsfara, både för den som gräver och de som är i närheten.

– Det blir värre och värre för varje år. Kunderna får strömavbrott och det drar en massa resurser från oss. En annan sak är att det är en allvarlig säkerhetsfråga. Jag vill ju inte att det händer något riktigt allvarligt, säger Lena Berglund, Regionchef Nord på Eon till vår systertidning Mitt i Bålsta.

Från och med nu kommer Eon börja göra orosanmälningar till Arbetsmiljöverket varje gång ett företag gräver av en kabel utan att ledningsvisning gjorts.

– Alla företag har rätt att be om utsättningen av kablar och den informationen kan man få helt gratis. Man har rätt att få det inom två veckor, men tyvärr är det ofta tidspressat och då chansar man, säger Lena Berglund.

Ett avbrott kan kosta ett företag stora pengar, förklarar Lena Berglund.

– Det är en kostnad för aktören som gräver av. Vi fakturerar den faktiska kostnaden för skadan och det är 7 000 minst, men vid ett tillfälle var kostnaden 250 000.

Tidigare mordförsöksmisstänkt kvinna frias

Nyheter Den unga kvinna som suttit häktad för mordförsök sedan i mitten av januari har släppts på fri fot.fredag 26/2 14:01

Stöld för 400.000 i Fjärdhundra

Nyheter Polisen misstänker att en internationell liga slagit till i Fjärdhundra. Utrustning värd 400.000 kronor har stulits ur en grävmaskin. Polisen vädjar om att få in vittnesuppgifter.fredag 26/2 13:44