Vem ska egentligen betala för kostnaden av trygghetslarm? Foto: Kristina G Eriksson

Avgifter för trygghetslarm varierar kraftigt

Det kostar mycket mer att behöva hjälp i Upplands-Väsby än i Österåker. Mitt I har kartlagt kostnader för trygghetslarm i de norra förortskommunerna.

  • Publicerad 11:47, 20 feb 2017

I Stockholms norra förortskommuner varierar kostnaderna för trygghetslarm kraftigt. I Upplands-Väsby kostar det 3600 kronor om året för samma tjänst som är gratis i Österåker.

I de kommuner som tar ut avgift börjar den på närmare 2000 kronor per år. I Solna kostar tjänsten 164 kronor i månaden, eller 1968 kronor per år.

– Det är ett rövarpris värre än allt annat. Jag anser att man inte ska tjäna pengar på pensionärer. Det hade varit bättre med en mindre fast summa och sedan en avgift när utryckning sker. Trygghetslarmet ska vara en trygghet och inte en oro för ekonomin, säger en 86-åring i Solna stad som vill vara anonym.

I Solna bor ungefär 10 000 pensionärer och dryga 10 procent av dessa använder trygghetslarm. Johan Ersson är kommunikatör på Solna stad och säger att det inte finns några planer på att ändra på systemet.

– Vad det gäller avgiften för trygghetslarmet har vi i dagsläget inte fört några diskussioner gällande ändringar av upplägget. Detsamma gäller diskussioner om att avgiften ska ske i form av utryckningskostnad istället för månatlig betalning, så det är inte aktuellt i dagsläget, säger Johan Ersson.

I den dyraste kommunen, Upplands-Väsby har de precis fastslagit avgifterna för 2017. Där finns heller ingen plan ändra systemet.

– Vi har inga planer på att ändra kostnaderna för trygghetslarmen vad jag har sett. Samma summa (300 kronor) kommer att ligga kvar, säger Helena Löfquist på Upplands-Väsby kommun.

Österåkers kommun tog bort avgiften för larmen för flera år sedan. Det är inget som någon av de övriga kommunerna i norr har tagit efter. Här blir det tryggt i dubbel bemärkelse. Både för ekonomin och sin trygghet i hemmet.

– Jag tycker att det är bra för medborgarna att det inte kostar något. Vi hade en avgift för flera år sedan men politikerna beslutade att den skulle tas bort. Det är inget som någon har klagat på i alla fall, säger Helen Pihl som är enhetschef på Österåker kommun.

 

Fakta

Så här mycket kostar trygghetslarm

Österåker: Gratis – Billigast!
Järfälla: 163 kronor/månad, (1956:-/år)
Solna: 164 kronor/månad, (1968:-/år)
Upplands-bro: 175 kronor/månad, (2100:-/år)
Vallentuna: 179 kronor/månad, (2148:-/år)
Sollentuna: 192 kronor/månad, (2304:-/år)
Vaxholm: 200 kronor/månad, (2400:-/år)
Sundbyberg: 235 kronor/månad, (2820:-/år)
Danderyd: 240 kronor/månad, (2880:-/år)
Täby: 282 kronor/månad, (3384:-/år)
Upplands-väsby: 300 kronor/månad, (3600:-/år) – Dyrast!

*Vissa avvikelser kan förekomma beroende på ålder och antal personer i hushållet.

Källa: Respektive kommun
Visa merVisa mindre