30 000 ton avfall ska forslas från Botkyrka till Upplands-Bro och Norrköping. Hur mycket av detta som kommer att hamna på Högbytorp i Bro vet inte Ragn-Sells i dagsläget. Foto: Sacharias Källdén / Åsa Sommarström

Avfallsjätten kör skandalsopberg till Upplands-Bro

Uppdraget att forsla bort det 30 000 ton stora sopberget från Kassmyra i Botkyrka kommun föll på företaget Ragn-Sells. Nu uppger bolaget att delar av det skandalomsusade avfallet kommer att köras till Högbytorp i Upplands-Bro.

  • Publicerad 11:32, 1 dec 2021

Under tisdagen så inleddes ett omfattande arbete att forsla bort de avfall som bolaget Think Pink lämnat i Kassmyra, Botkyrka kommun.

Uppdraget att ta om hand närmare 30 000 ton avfall har tilldelats miljöföretaget Ragn-Sells. Botkyrka kommun har avsatt 200 miljoner för att bekosta bortforsling och sortering av soporna.

Grävsmaskinerna har intagit Kassmyra – nu ska sopbergen bort

Ragn-Sells uppger att arbetet väntas pågå till sommaren 2022. Från och med igår, tisdag, så kör man 50 lass per dag mellan 06-22. Från årsskiftet kommer företaget arbeta dygnet runt.

Då polisen under förra sommaren tog prover på vatten och jord i avfallshögarna vid Kassmyragropen så visade de på alarmerande höga gifthalter. Bland annat överskreds riktvärdena för bly 5400 gånger.

Alarmerande höga gifthalter i Kassmyra

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Ebba Östlin (S) beskrev det hela som en ”kamp mot klockan”.

Ebba Östlin (S), Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, på plats vid sopberget i Kassmyra under tisdagen då arbetet med att forsla bort avfallet inleddes. Foto: Sacharias Källdén

Avfallet körs till Upplands-Bro

Nu kan Mitt i berätta att det giftiga avfallet kommer att fördelas mellan Ragn-Sells anläggningar i Upplands-Bro och Norrköping.

– Vi kommer att köra det här till Högbytorp och även till vår anläggning i Norrköping, Häradsudden, det går inte att köra allt till samma ställe, säger Emma Ranerfors, pressansvarig, Ragn-Sells.

Det här är en omtalad historia, vad säger ni till de Brobor som känner oro inför att detta nu kommer till Upplands-Bro istället?

– Jag tycker inte att Broborna ska vara det minsta oroliga för att det här kommer till Högbytorp, jag tycker Broborna ska vara stolta över att de har en av norra Europas mest moderna avfallsanläggningar.

Emma Ranerfors, pressansvarig, Ragn-Sells. Foto: Ragn-Sells

Hur många transporter kommer att gå till Högbytorp?

– Vi kan inte idag säga något om hur transporterna kommer att fördelas, utan det avgörs av vad massorna innehåller. Den högen vi kör bort nu från Kassmyra är den så kallade sikteshögen, den innehåller krossat avfall. Vid årsskiftet då vi fortsätter dygnet runt, då kommer vi till den stora högen, där är det mer oklart vad den innehåller.

Har ni en uppfattning om vad ni ska ta hand om?

– Nej, men vi har tagit prover på massorna och kommer att göra det på varje enskild last som kommer till Högbytorp och Norrköping vartefter.

Enligt Emma Ranerfors ser Ragn-Sells inga risker med att ta emot avfallet på Högbytorp, hon understryker att det här är en del av bolagets vardag och tillhör den vanliga verksamheten.

Vilken är den största utmaningen?

– Den största utmaningen är att hitta den bästa möjliga återvinningen av det här avfallet sett till att vi vet väldigt lite om vad det innehåller, säger Emma Ranerfors.

Att valet föll på Bro och Norrköping förklarar Ragn-Sells har att göra med närheten till Kassmyra och även vilka tillstånd respektive anläggning har för att ta emot allehanda avfall.

Sopbergen i Botkyrka

Företaget Think Pink har anlagt två upplagsområden i Botkyrka kommun, ett i Kagghamra och ett i Kassmyra. Sedan förra hösten utreds företagets ägare och hennes make av polisen misstänkta för grovt miljöbrott. Sedan dess har verksamheten i Kagghamra och Kassmyra stått still och företaget begärts i konkurs.

Förra vintern brann sophögen i Kagghamra och i höstas brann den i Kassmyra. Bränderna har oroat grannar som är rädda för giftig brandrök och förorenat grundvatten.

Tidigare i höst beslutade Botkyrka kommun att satsa 200 miljoner för att få bort soporna. Pengar som kommunen sedan planerar att kräva från Think Pink. Även Naturvårdsverket stöttar med pengar.

Visa merVisa mindre

Upplands-Bro avråder från besök inom äldreomsorgen

Kommunen agerar i syfte att skydda de äldre från smitta. Under torsdagen den 13 januari tog äldre- och omsorgsnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) ett ordförandebeslut. Beslutet är en avrådan från att besöka kommunens äldreomsorg i syfte att skydda de...fredag 14/1 14:02

Flest antal nya coronafall – någonsin

Smittspridningen skjuter i höjden i Upplands-Bro. Under årets första vecka så konstaterades rekordmånga nya fall av covid-19 i Upplands-Bro.torsdag 13/1 18:57