Under tisdagen så inleddes ett omfattande arbete att forsla bort de avfall som bolaget Think Pink lämnat i Kassmyra, Botkyrka kommun.

Uppdraget att ta om hand närmare 30 000 ton avfall har tilldelats miljöföretaget Ragn-Sells. Botkyrka kommun har avsatt 200 miljoner för att bekosta bortforsling och sortering av soporna.

https://www.mitti.se/nyheter/gravskoporna-har-intagit-kassmyra-nu-ska-sopbergen-bort/repukD!z602PLbJhk8XW4Og0GLVqw/

Ragn-Sells uppger att arbetet väntas pågå till sommaren 2022. Från och med igår, tisdag, så kör man 50 lass per dag mellan 06-22. Från årsskiftet kommer företaget arbeta dygnet runt.

Då polisen under förra sommaren tog prover på vatten och jord i avfallshögarna vid Kassmyragropen så visade de på alarmerande höga gifthalter. Bland annat överskreds riktvärdena för bly 5400 gånger.

https://www.mitti.se/nyheter/alarmerande-hoga-gifthalter-i-kassmyra/repufD!mZRPDwGx6fzRfjWdYHKX0A/

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Ebba Östlin (S) beskrev det hela som en ”kamp mot klockan”.

Avfallet körs till Upplands-Bro

Nu kan Mitt i berätta att det giftiga avfallet kommer att fördelas mellan Ragn-Sells anläggningar i Upplands-Bro och Norrköping.

– Vi kommer att köra det här till Högbytorp och även till vår anläggning i Norrköping, Häradsudden, det går inte att köra allt till samma ställe, säger Emma Ranerfors, pressansvarig, Ragn-Sells.

Det här är en omtalad historia, vad säger ni till de Brobor som känner oro inför att detta nu kommer till Upplands-Bro istället?

– Jag tycker inte att Broborna ska vara det minsta oroliga för att det här kommer till Högbytorp, jag tycker Broborna ska vara stolta över att de har en av norra Europas mest moderna avfallsanläggningar.

Hur många transporter kommer att gå till Högbytorp?

– Vi kan inte idag säga något om hur transporterna kommer att fördelas, utan det avgörs av vad massorna innehåller. Den högen vi kör bort nu från Kassmyra är den så kallade sikteshögen, den innehåller krossat avfall. Vid årsskiftet då vi fortsätter dygnet runt, då kommer vi till den stora högen, där är det mer oklart vad den innehåller.

Har ni en uppfattning om vad ni ska ta hand om?

– Nej, men vi har tagit prover på massorna och kommer att göra det på varje enskild last som kommer till Högbytorp och Norrköping vartefter.

Enligt Emma Ranerfors ser Ragn-Sells inga risker med att ta emot avfallet på Högbytorp, hon understryker att det här är en del av bolagets vardag och tillhör den vanliga verksamheten.

Vilken är den största utmaningen?

– Den största utmaningen är att hitta den bästa möjliga återvinningen av det här avfallet sett till att vi vet väldigt lite om vad det innehåller, säger Emma Ranerfors.

Att valet föll på Bro och Norrköping förklarar Ragn-Sells har att göra med närheten till Kassmyra och även vilka tillstånd respektive anläggning har för att ta emot allehanda avfall.