I äventyrsbadet finns bland annat rutschkanor och bubbelpooler. Foto: Viktor Gårdsäter

Äventyrsbadet på Eriksdalsbadet kan försvinna

Snart kan äventyrsdelen av Eriksdalsbadet vara ett minne blott. Den kan stället ersättas med bassänger för simundervisning och plaskdammar för de minsta.

  • Publicerad 10:21, 4 maj 2022

Äventyrsbadet kommer att upphöra i sin nuvarande form.

En större renovering av Eriksdalsbadet är stundande.

I senaste kommunfullmäktige fick fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) frågan från Socialdemokraterna om han kunde garantera att äventyrsbadet blir kvar när arbetet är klart.

– Äventyrsbadet kommer att upphöra i sin nuvarande form. Det är för att det uppnått sin tekniska livslängd och man ser att den här ytan istället kommer kunna användas för att bygga ytterligare en undervisningsbassäng, sade Dennis Wedin.

Enligt Dennis Wedin är undervisningsbassänger särskilt efterfrågade i staden, för att flera ska kunna lära sig att simma.

– Det kommer även finnas en plask- och lekdel för barn, sade Dennis Wedin på mötet som under samma tid som frågan diskuterades också la till att man på så vis satsar mer på simning - ett bättre sätt att utnyttja den yta som finns.

– Det viktiga är att det här är en nationalarena för simidrotten i Sverige och det är det vi måste prioritera här.

Del av Eriksdalsbadet förstört av översvämning

"Valt fel väg"

Emilia Bjuggren (S) oppositionsborgarråd tycker att majoriteten har valt fel väg och att man snarare skulle jobba för att bevara badet som lockar folk från hela stan.

Skulle ni beslutat annorlunda?

– Ja. Då skulle vi satsa på att renovera äventyrsdelen. Detta är ett av två äventyrsbad i hela stan och väldigt populärt – inte minst för familjeutflykter. Vi vill se till att det även i framtiden finns den möjligheten till rekreation.

Renoveras i etapper

Eriksdalsbadet är stadens mest populära bad och drar till sig 1,5 miljoner besökare om året.

Planen är att renoveringarna ska ske etappvis för att se till att allmänhet och de som idrottar har tillgång till bassänger under arbetes gång.

Inriktningsbeslut om badets upprustning ska tas i juni. Total kostnad väntas uppgå till över 300 miljoner kronor.

I en mejlkonversation med Mitt i har Dennis Wedin efter kommunfullmäktiges sammanträdande velat förtydliga att han inte på något sätt är emot ett äventyrsbad.

– Renoveringen av Eriksdalsbadet kommer ta lång tid, och förvaltningarna har god tid på sig att hitta en lösning som både möjliggör lek och ökad undervisning.

Rekordhögt tryck på Eriksdalsbadet

Det nya inomhusbadet stod färdigt 1999 till en kostnad av 400 miljoner kronor. Foto: Sacharias Källdén

Allvarliga brister på badet

Eriksdalsbadet är en kommunal sim- och idrottsanläggning på Södermalm i Stockholm.

Det nya inomhusbadet togs i drift 1999 och är stadens mest besökta bad, med 1,5 miljoner besökare om året.

Utredningar har visat att det i anläggningen finns allvarliga brister bland annat vad gäller tätheten, avloppsinstallationer och ventilation.

Utan åtgärd väntades de leda till akuta driftstopp/ tillfälliga avstängningar. En större renovering av badet är därför planerad.

2021 väntades utredningskostnaderna totalt kosta 25 miljoner kronor.

Prislappen beräknas bli över 300 miljoner kronor.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin meddelade att äventyrsbadet inte kommer att finnas kvar i sin nuvarande form. Foto: Pekka Pääkkö