I opposition. Nu väljer även Liberalerna att säga nej till att samarbeta med Socialdemokraterna, meddelar Amelie Tarschys Ingre (L). Foto: Eira Desax

Även Liberalerna i regionen säger nej till S

Det blir allt svårare för Socialdemokraterna i region Stockholm att bilda majoritet. Nu har även Liberalerna tackat nej till att ingå i en koalition med dem.

  • Publicerad 11:30, 22 sep 2022

Nu säger även Liberalerna nej till att ingå i en koalition med Socialdemokraterna för att styra i Region Stockholm.

De kan varken tänka sig att styra med Vänsterpartiet eller med Sverigedemokraterna, och eftersom KD nu sagt nej faller en mittenlösning, uppger de.

Väljarna har sagt att de vill ha ett skifte, är det inte ansvarslöst att inte försöka?

– Det är precis det vi har gjort, vi har haft samtal med alla, men vi har varit tydliga med var våra röda linjer går, säger Amelie Tarschys Ingre (L).

Hur kommer ni att arbeta i opposition?

– Vi har en tuff period framför oss, med inte minst ekonomiska utmaningar. Vi kommer att lägga våra förslag på hur sjukvården kan förbättras, och förs det liberal politik i enskilda frågor så säger vi ja.

Med Liberalernas nej har ännu en pusselbit försvunnit för Socialdemokraterna, som försöker samla en majoritet för att styra regionen.

De har gjort ett starkt val och är största parti i regionen med 33 procent av rösterna. Det ger 50 mandat, men det behövs 75 för att få majoritet i regionfullmäktige.

Behöver C

De kan räkna in Miljöpartiet, som deklarerat att deras samarbete med de borgerliga partierna kommit till vägs ände. Men de kan bara bidra med sex mandat. Tillsammans med Vänsterpartiets 18 mandat får en sådan koalition 74 mandat, och det räcker alltså inte.

Centerpartiet skulle med sina nio mandat kunna göra skillnad, men de har ännu inte uppgett hur de ställer sig till ett samarbete. De har dock tidigare sagt att de är tveksamma till att ingå i en koalition med Vänsterpartiet, som de anser ha en alltför vidlyftig ekonomisk politik.