Mycket pressat läge på akutmottagningen. Foto: Stefan Källstigen

Även Kommunal anmäler Danderyds sjukhus

Under onsdagen skickade fackförbundet Kommunal in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Detta på grund av den pressade situationen för undersköterskorna på akutmottagningen.

  • Publicerad 17:49, 22 aug 2018

I fredags kunde Mitt i Danderyd rapportera att skyddsombuden och Vårdförbundet anmälde Danderyds sjukhus till Arbetsmiljöverket på grund av den mycket pressade arbetsmiljön.

Nu följer även undersköterskornas fackförbund Kommunal efter och gör en så kallad 6:6a-anmälan för den ansträngda miljön för undersköterskorna på akutmottagningen.

– Vi måste hinna ta våra raster, garantera patientsäkerheten och ge tid för återhämtning. Det är en mycket ansträngd stämning och det krävs mycket energi för att orka jobba, säger Lovisa Söderlund som är huvudskyddsombud på Kommunal till DN.

Ingen tid för återhämtning

I anmälan ställs krav på att personalen kan ta raster och tid för återhämtning. Något som sjuksköterskorna belyser som ett akut problem.

– Många känner sig uppgivna och orkar inte längre. Vissa har redan sagt upp sig under sommaren och fler funderar på att göra det. Det blir sämre och sämre och vi mår inte bra som det är nu, säger Matilda Varli som är sjuksköterska till Mitt i.

Större tryck på akuten

Efter att intensivakuten i Solna öppnade i maj har Danderyd fått ett utökat ansvar, vilket ökat tillströmningen av patienter.

Samtliga akutmottagningar i länet har en ansträngd situation och tidigare i veckan meddelade den borgerliga alliansen att 90 miljoner kronor skjuts till akutsjukhusen. Det är inte klart hur de pengarna ska fördelas mellan sjukhusen.

– Det är bra, men det är pengar som vi just nu bara ser på pappret, säger Lovisa Söderlund.