Stopp. Från och med årsskiftet finns det inte längre någon återvinningscentral på Regulatorvägen i Flemingsberg. Foto: Google maps

ÅVC Flemingsberg stänger vid årsskiftet

Återvinningscentralen i Flemingsberg stänger vid årsskiftet för marken ska användas vid bygget av Tvärförbindelse Södertörn. Men den ersätts inte med någon ny – i stället ska man testa mobila återvinningsstationer.

  • Publicerad 07:00, 5 sep 2022

Det finns två återvinningscentraler i Huddinge, en i Skogås och en i Flemingsberg. Men den 1 januari stänger återvinningscentralen på Regulatorvägen i Flemingsberg.

– Vi blir av med marken, tyvärr. Trafikverket vill ha den till Tvärförbindelse Södertörn, säger Mette Holst, vd för SRV Återvinning.

Det innebär att det bara kommer att finnas en återvinningscentral kvar i Huddinge. Någon ny ÅVC kommer inte att anläggas. För den som brukar åka till återvinningscentralen i Flemingsberg kommer nu Skyttbrink eller Fittja i Botkyrka att ligga närmast till hands.

– Vi har diskuterat det med Huddinge kommun, men vi har inte hittat någon bra ersättningsplats. Det är viktigt att vi erbjuder flexibla och moderna ÅVC-lösningar, där vi arbetar närmare kunderna och där avfallet finns, säger Mette Holst.

Mobil lösning

I stället kommer SRV att testa mobila återvinningsstationer nästa år.

– Det behöver bli lättare att bli av med grovavfall, och framför allt farligt avfall, även om man inte har tillgång till bil. Vi planerar flera olika pilotprojekt, bland annat mobila stationer i Huddinge. Men det blir inte vid årsskiftet utan under våren eller sommaren, säger Mette Holst.

En annan förändring är att det från och med årsskiftet inte komme att behövas passerkort vid återvinningscentralerna, utan det ska räcka med körkort.

– Januari är vår absolut lugnaste period. Men vi är ändå förberedda så att vi kan anpassa öppettiderna eller stärka upp med mer personal på de andra återvinningscentralerna om det kommer att behövas, säger Mette Holst.

Det har varit stora problem med nedskräpning och sopdumpning i Flemingsberg. Finns det inte en risk att det ökar när ÅVC:n försvinner?

– Jag förstår att folk kanske gör den kopplingen. Men jag är övertygad om att våra duktiga ÅVC-kunder, som är så noggranna och sorterar sitt avfall, inte åker ut i skogen och slänger det.

Sju återvinningscentraler på Södertörn

Från och med årsskiftet kommer det att finnas sju återvinningscentraler på Södertörn:

ÅVC Skyttbrink, Himmelsbodavägen 19, Tumba

ÅVC Fittja, Hallundavägen 4, Norsborg

ÅVC Skogås, Storvretsvägen 18, Trångsund

ÅVC Nynäshamn, Åkervägen 11, Nynäshamn

ÅVC Sorunda, Sunnerby industriområde 8, Sorunda

ÅVC Jordbro, Rörvägen 23, Haninge

ÅVC Salem, Tvärvägen 8, Rönninge

Visa merVisa mindre