Avbrutna rånare fick hårda straff

Det blev kännbara fängelsestraff för de två män som greps i Akalla med full rånutrustning.

  • Publicerad 07:49, 10 mar 2014

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om de två män, 27 respektive 30 år, som greps i Akalla med full rånutrustning efter att en parkeringsvakt uppmärksammat männens bil, som var lastad med bland annat hemgjorda fotanglar.

Det var i december förra året som männen greps i skydds­­västar och rånarluvor sedan polisen prejat bilen de åkte i på Finlandsgatan. Strax innan gripandet hade polisen jagat en annan bil i Akalla, en stulen Audi.

De som färdades i den lämnade bilen springande och kom undan. Polisen hittade en skarpladdad Magnum-revolver utmed deras flyktväg.

Allt detta sammantaget talade för att männen stod i begrepp att utföra ett större rån, menade åklagaren och åtalade dem för förberedelse till grovt rån.

Rånet kunde stoppas eftersom rånarna inte hade betalt parkering. Audin hade fått flera p-böter vilket fick en parkeringsvakt att reagera. För att de inte skulle kunna flytta bilen tömde p-vakten bakhjulen på luft.

Strax därefter dök två andra bilar upp. Fyra personer sprang fram och tillbaka mellan bilarna. I dessa bilar hittade polis­en ett avsågat hagelgevär och skarp ammunition.

Männen förnekar brott och har hävdat att de var där för att provköra en bil.

Solna tingsrätt dömde 30-åringen till tre års fängelse för förberedelse till grovt rån.

27-åringen dömdes också för narkotika- och vapenbrott till fängelse i tre år och fyra månader.