Åva Gård ser positivt på att Centerpartiet tagit ställning för gården. Foto: Privat

Åva Gårds kor förbereds för slakt

Centerpartiet vill rädda kvar Stockholm stads sista mjölkgård. Bra, tycker Åva Gård, men menar att tiden är knapp. – Jag tycker väl att det är bra att någon tar bollen, men jag tror inte att det är praktiskt genomförbart, säger Fredrik Segerberg på Åva Gård.

  • Publicerad 17:48, 2 jul 2018

Nyligen gick Centerpartiet i Stockholms stad ut och sa att de vill rädda kvar Åva Gård i Tyresö. Partiet vill titta på vilka akuta lösningar som kan vara genomförbara för att gården ska få finnas kvar.

– Jag tycker att man ska överväga att sälja gården för en krona till nuvarande arrendatorer, säger Karin Ernlund (C), gruppledare, till Mitt i.

Centerpartiets utlåtande har inte gått Åva Gård förbi. Fredrik Segerberg, som tillsammans med hustrun Malin Östlingsson arrenderar gården, är positiv till att situationen tas upp på politisk nivå, även om tiden är knapp.

– Jag tycker det är lite långsökt och lite sent. Det Centern egentligen vill säga med det här är att vi måste göra något och inte låta det bero. Och jag tycker väl att det är bra att någon tar bollen, men jag tror inte att det är praktiskt genomförbart, säger Fredrik Segerberg och fortsätter:

– Det är lite kort om tid att hinna sälja gården till oss, men det är bra att någon kritiserar fastighetskontoret för hur de skött ärendet.

Korna förbereds för slakt

Även om frågan nu väckts på politisk nivå ser det fortfarande mörkt ut för Stockholm stads sista mjölkgård. Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson har börjat förbereda sig för det värsta.

– Vi har kontaktat Närke Slakteri i Örebro som har varit här och slaktvärderat alla våra mjölkkor. Så vi har 70 kor som är slaktförberedda, det är hela besittningen, säger Fredrik Segerberg.

Åva Gård har sammanlagt 140 kor och resterande 70 – ungdjur, kalvfärdiga kvigor och högdräktiga kor – är inte aktuella för slakt, utan kan i stället komma att säljas som livdjur till andra gårdar.

Namninsamlingen ”Rädda Åva Gård”, som pågått sedan mitten av juni, har i skrivande stund 1 944 underskrifter.

– Det visar i alla fall att man har ett stort stöd, säger Fredrik Segerberg.