Svåra att få tag i hos butikskedjorna. Foto: Mostphotos

”Av omsorg för djuren säljer vi inte”

Fler kedjor än någonsin väljer bort att sälja raketer till nyår – men inte alla. Och företaget som importerar raketerna tror att nyårsfirare skulle ta saken i egna händer om fyrverkerierna försvann från butikshyllorna helt. – Folk skulle göra hemmagjorda bomber i stället, säger Ingela Bertram, delägare i Svea Fireworks.

  • Publicerad 16:26, 28 dec 2016

Många av de stora butikskedjorna säljer inte fyrverkerier. Alla Sveriges Ica Maxi har exempelvis kommit överens om att inte erbjuda kunderna nyårsraketer.

– Det var längesen nu, vi har inte sålt under den tiden jag har varit här, på sju och ett halvt år. Det är inte många som frågar efter fyrverkerier nu, det var mer tidigare. Av omsorg för djuren är det rätt att avstå, säger Ica-handlaren Mats Larsson på Ica Maxi Lindhagen på Kungsholmen.

Gör dina konkurrenter som säljer fyrverkerier fel? 

– Det vill jag inte uttala mig om. Varje handlare får fatta sina egna beslut, däremot så tycker jag att vi gör rätt.

Av de fem Ica-butiker vi varit i kontakt med är det ingen som tillhandahåller fyrverkerier.

–  Vi vill inte hålla på med att säkra upp och köpa brandskåp att ha fyrverkerierna i. Försäljningen omgärdas av massor av regler. Sen verkar vi i ett tätbebyggt område också och vi vill inte medverka till att det skjuts fyrverkerier här, säger Magnus Olofsson vid Ica Supermarket i Fältöversten på Östermalm.

Byggvaruhuset Bauhaus har i år valt att inte sälja fyrverkerier och säger att att man väljer bort raketerna till förmån för allmänhet, djur och miljö.

Men branschen omsätter alltjämt runt 200 miljoner kronor berättar Ingela Bertram, en av Svea Fireworks delägare.

– För några år sedan, innan alla skriverier, låg den på ungefär 220 miljoner, säger hon och berättar att hennes företag är marknadsledande och omsätter runt 65-70 miljoner kronor årligen. De importerar fyrverkerier från Kina och säljer vidare till handlare runt om i Sverige.

– Fyrverkerier är en tradition som inte kommer att försvinna. Om vi skulle lägga ner vårt företag skulle folk göra hemmagjorda bomber i stället, spår Ingela Bertram.

Hur tänker ni kring djuren?

– Det här är vårt levebröd. Vi är många här som själva har djur och vi gör vad vi kan. Vårt tips till våra återförsäljare är att inte börja sälja förrän 26-27 december. Det är inte kul när det börjar smälla redan den 15 december och slutar den 5 januari, säger hon.

Vad har ni för råd till någon med hund?

– Det ringde en kvinna till mig i går som var orolig och jag har skickat en demo-dvd med fyrverkerier till henne, har man den på så kan det hjälpa hunden.

– Det är en dag på året och det är tradition, säger Ingela Bertram.

Det finns också tystare varianter av fyrverkerier som inte ger ifrån sig höga smällar och rislampor är ett annat alternativ om man vill ha ett ljusspel som inte riskerar att skada individerna på fyra ben.

Svenska Kennelklubben arbetar för att begränsa användningen av fyrverkerier med knalleffekt. De uppmanar sina medlemmar att inte handla i butiker som säljer smällare, bland annat ÖoB, tidigare Överskottsbolaget, en av ett fåtal stora butikskedjor som fortfarande erbjuder sina kunder nyårsraketer.

ÖoB vill inte svara på de frågor som Mitt i har kring fyrverkeriförsäljningen. Deras VD-assistent Camilla Salomonsson mejlar i stället ett ställningstagande:

”Vi är medvetna om att det finns såväl djur som människor som blir skrämda av fyrverkerier därför vidtar vi flera åtgärder för att minimera risker och uppmuntra till ett ansvarsfullt användande av fyrverkerier.”

Fakta

Kennelklubbens tips till dig som har en rädd hund

  • Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
  • Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
  • Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
  • Lämna inte hunden ensam.
  • Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
  • Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
  • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
  • Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.
Källa: Svenska Kennelklubben
Visa merVisa mindre