Adams föräldrar Magnus Ahlbom och Petra Silva är oroliga för sin son. Foto: Åsa Sommarström

Autistiske Adam intagen på sjukhus

Till slut orkade inte kroppen mer. Sedan förra veckan har autistiske Österåkersbon Adam vårdats med dropp, efter att ha gått ned 25 kilo på boendet där han vistas.

  • Publicerad 15:58, 17 maj 2018

– De kontaktade mig från boendet i måndags (läs 14/5) efter några dagar med nästan noll i matintag. ”Det är farligt nu”, sa sköterskan, berättar Magnus Ahlbom, Adams pappa.

Dagen efter tog han ledigt från jobbet och åkte till sjuhuset dit Adam förts efter att ha matvägrat en längre tid. Adam är utvecklingsstörd och autistisk och har bott på ett boende 30 mil från Österåker och längtar hem (se tidigare artiklar).

– När jag kom dit var han väldigt svag. Men nu är det ganska skapligt. Han har fått dropp sex dagar i rad och idag (21/5) är första dagen utan dropp.

Dropp i sex dagar

Det är fortfarande oklart när Adam kan få flytta hem till Österåker, där hans föräldrar bor.

Förra veckan ville landstinget flytta Adam till en psykavdelning närmare Österåker och i fredags hörde Österåkers kommun av sig och erbjöd plats på ett nytt boende cirka en och en halv timmes bilväg från Åkersberga.

– Men det är ju inte att få hem Adam, säger Magnus.

Han rädd att ännu en tillfällig lösning kan få hans son att må ännu sämre eftersom redan mycket små förändringar är jobbiga för den som har autism.

Känslig för förändring

– Han vill ju till exempel alltid sova i samma tröja. Det är jätteviktigt med det fyrkantiga.

Efter att Adams fall blivit känt har Magnus och Adams mamma Petra Silva fått massivt stöd bland annat på sociala medier.

– Det är väldigt många som har mailat om de kan göra något och som skrivit till kommunen. Folk som jag inte känner! Jag blir alldeles rörd, det hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Magnus.

Både kommun och landsting har ansvar

Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har landstinget ansvar för ”rådgivning och annat personligt stöd som ställer krav på särskild kunskap”.

Kommunen har huvudansvar för att LSS följs och ska följa upp vilka som omfattas av lagen, vilka deras behov är och verka så att de får behoven tillgodosedda. Kommunen ansvarar bland annat för assistans, daglig verksamhet och bostäder med särskild service för vuxna.

Verksamheterna ska vara ”av god kvalitet och bedrivas i samarbete med andra berörda samhällsorgan och myndigheter”.

Massivt stöd för Adam

Några av kommentarerna till Adams situation från sociala medier:

”Jag hoppas verkligen att ni får hjälp snarast Magnus!”

”Det gör ont att läsa sånt här. Jobbar själv på ett gruppboende (…) Er son behöver stor trygghet, kompetent personal som vet hur man ska arbeta och bemöta honom.”

”Styrkekramar till er”

”Blir så upprörd, ledsen och rädd när jag läser det här.”

”Har ni gjort en anmälan till IVO?”

”😡😡😡Så otroligt sjukt!!!😡😡”

”Hoppas att ni vinner kampen om er sons rättigheter. Så han får dem hjälp han behöver. Styrkekram till er”

”VIDRIGT och ovärdigt, stackars pojke och familj”

”Usch så fruktansvärt, hjärtat går sönder av att läsa det här!!”

”Bli så upprörd att jag mår illa. Varma kramar till er och er son”

”VAKNA ÖSTERÅKERS KOMMUN, STACKARS FAMILJ.FÅR MAN BEHANDLA BARN DETTA SÄTT.?????????????? Jag gråter när jag läser detta.”

”❤️ Om kommunen inte redan skäms öronen av sig så borde de göra det…”

”Mitt hjärta fullständigt går sönder av att läsa detta”