Adam ska få komma hem redan på måndag, säger hans pappa, Magnus Ahlbom. Foto: Åsa Sommarström

Autistiske Adam får komma hem

Österåkers kommun har ändrat sig och ordnar boende till Adam i kommunen redan nu. Det uppger Adams pappa som talat med kommunen, efter att sonen vårdats med dropp 30 mil hemifrån.

  • Publicerad 17:40, 25 maj 2018

– Det är lite blandade känslor, säger Adams pappa Magnus Ahlbom till Mitt i.

Magnus har kämpat hårt för att få hem sin utvecklingsstörde och autistiske son Adam till hemkommunen Österåker. Enligt tidigare besked från kommunen kunde det ske först i höst. Men saker förändrades när Adam lades in på sjukhus efter att länge ha matvägrat på sitt boende 30 mil hemifrån.

– Först var det här helt omöjligt för kommunen, men sedan har det varit artiklar och folkstorm och då löser man det helt plötsligt!

– Man kan tycka att de borde ha gjort det redan för två månader sedan. Då hade Adam sluppit ligga med dropp och vara nära att stryka med, säger Magnus.

– Men samtidigt är jag väldigt glad!

Österåkers kommun har avböjt att kommentera uppgifterna om flytten.

”Som du vet så uttalar vi oss inte i individärenden” skriver Fredrika Riahi Löfdahl, LSS-ansvarig på Österåkers socialförvaltning.

Löftet nu, enligt Magnus, är att Adam ska få flytta till ett boende i Österåker redan på måndag (28/5). Enligt ett första bud från kommunen skulle det ske först 4 juni, eftersom kommunen inte löst personalfrågan ännu, men Adams föräldrar har bett att själva få fylla upp vakanserna fram till dess.

– Vi sa ”Det går inte att han ska vara kvar här till dess”, säger Magnus och syftar på psykosavdelningen där Adam fått dropp och varit intagen i snart två veckor, trots att han inte har en psykos.

– Det är en helt galen miljö för honom att vara i, med svårt psykotiska människor, personer med schizofreni. De kan ju få in drogpåverkade personer med psykoser när som helst.

– Adam börjar bli piggare och piggare och har börjat bli orolig av att vara här.

Förstår Adam vad som kommer att hända?

– Nej, han förstår ingenting och jag ska inte berätta ännu. Jag berättar dagen innan.

Annars börjar han tjata eller blir orolig.