Autistiska Rebecca släpptes av på fel plats

Autistiska Rebecca Johansson, 14, släpptes av på fel plats av skolskjutsen. I två timmar sökte polis, personal och elever efter henne. – I ena stunden känner man sig förbannad. Sen bara maktlös, säger hennes mamma Mia som fått nog av strulet med dotterns skoltaxi.

  • Publicerad 15:51, 7 jun 2018

Ingen förälder vill ha samtalet som Niclas Johansson fick en onsdagsmorgon i maj: din dotter är försvunnen. Samtalet kom från Sverigetaxi, som kör skoltaxi för elever med särskilda behov på uppdrag av Solna stad. 14-åriga Rebecca, som är funktionshindrad och har autism, åker med dem till skolan varje dag från hemmet i Skytteholm till särskolan Järva VIP i Rotebro.

Men nu hade hon alltså inte kommit fram.

Kort senare ringde polisen.

– De frågade om Rebecca är intresserad av tågen. Järnvägen går i närheten av skolan, E4:an och vattnet ligger där nedanför. Först då egentligen blev jag rejält orolig, säger Niclas.

Rebeccas mamma Mia var på jobbet när hon fick veta.

– Man blir som i chock, säger hon.

– Det är inte första gången det är problem med skoltaxin. I ena stunden känner man sig förbannad. Sen bara maktlös.

Stor sökinsats

Runt skolan var det vid det här laget fullt sjå. Ett tjugotal taxibilar hade skickats till Rotebro för att söka efter Rebecca. All personal på skolan sprang, cyklade och körde runt och letade.

– När vi ringde Sverigetaxi på morgonen och fick som svar att Rebecca blivit avlämnad förstod vi direkt att något var fel. Så vi slog på stora trumman och spred ut oss och ringde 112, berättar Carina Möller, biträdande rektor på skolan.

Elever från andra skolor i området anslöt och sökte, polisen och till och med ett team brandmän som var i närheten – pådraget var rejält.

Det hade gått nästan två timmar när Niclas Johansson fick ett meddelande från en bekant på Facebook. Det var biträdande rektor på Häggviksskolan, som ligger cirka fem kilometer från Järva VIP.

Dök upp – i trädgård

Rebecca hade dykt upp i en villaträdgård cirka 400 meter från Järva VIP och där blivit omhändertagen av en dam som skjutsat henne till Häggviksskolan.

Niklas och Mia tror att Rebecca i den stressade situationen uppgett fel skola. Personal från VIP kom i polisbil och hämtade henne.

Rebecca minns tillbaka när vi träffar henne en vecka senare.

– Jag var orolig och rädd, berättar hon.

Föräldrarna är kritiska. Så länge Rebecca får sin ordinarie chaufför fungerar allt bra, men när han är sjuk eller blir ersatt av andra skäl blir det – för ofta – fel, säger de.

– Taxibolaget har fått all information men den går inte fram, chaufförer som inte känner till Rebeccas behov bara kastas in. Det är inte sjysst mot dem heller, säger Mia.

”Allt bottnar i pengar”

Samordningen mellan kommun och taxibolag brister, menar hon.

– Allt bottnar i pengar, kommunen tar ju det lägsta anbudet, chaufförerna är stressade, säger Mia Johansson.

Carin Möller säger att det som hände tack och lov är mycket ovanligt, men vid ett par tillfällen har Rebecca lämnats på fel ställe.

– Det är jättebeklagligt. Vi har väldigt tydliga rutiner. Alla våra elever ska sitta kvar i bilarna tills personal kommer och möter. Det står på alla beställningar. Sådant här får inte ske.

Carina Möller är samtidigt tacksam.

– I det hemska och extremt otäcka som inträffade vill jag tacka allmänheten, den fantastiska kvinnan som bemötte henne, skolelever och andra fantastiska medmänniskor som drogs in i jakten, säger hon.

För familjen Johansson känns situationen otrygg.

– Efter varje incident tror man att det inte ska hända igen. Men det gör ju det, säger Mia.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Butikerna bävar – befarar paketkaos i jul

Nyheter "Ligger på gränsen till att vi ska kunna driva vår butik" För varje år ökar e-handeln, och allt större krav ställs på de butiker som är ombud och ska ta hand om ett växande paketberg. Lägg till det corona som gör att ännu fler kommer att handla sina klappar...onsdag 25/11 5:20

Låg inkomst ökar risken att dö i covid-19

Nyheter Dödligheten kan vara upp till fyra gånger så hög Bostadsort och låg inkomst har stor inverkan på risken att dö i covid-19, visar en ny rapport från Regionen. "Det viktigaste just nu är att hålla nere smittspridningen, eftersom de med låga inkomster...tisdag 24/11 18:50