Petra och Magnus befarar att deras son Adam kommer att svälta sig till döds. Foto: Åsa Sommarström

Autistisk son tvingas bo 30 mil bort: ”Österåker sviker Adam”

I flera år har Magnus och Petra kämpat för att deras son Adam, 21, ska få hjälp. Nu orkar de snart inte längre och Adam blir allt farligare för sig själv och omgivningen ju sämre han mår.

  • Publicerad 08:31, 15 maj 2018

– Jag ringer och pratar med honom flera gånger i veckan. Han frågar efter sina djurtavlor och säger ”när får jag flytta?”. Det gör ont i hjärtat, säger Magnus Ahlbom, pappa till 21-årige Adam som är autistisk.

Trots att det enligt pappa Magnus finns plats på ett boende i Österåker bor Adam sedan en tid på ett boende 30 mil hemifrån.

Tappat 25 kilo

Där mår han dåligt, längtar hem och matvägrar. Enligt Magnus har Adam gått ned 25 kilo i vikt sedan början av mars, vilket gör att han och mamma Petra Silva börjat frukta för hans liv.

Att Adam inte är som andra har de vetat sedan han var fem år. Då fick Adam diagnosen autism och utvecklingsstörning – intellektuellt är han på en treårings nivå.

Han vill berätta ”jag mår inte bra, hjälp”

Petra Silva

Men de verkliga problemen började för fyra år sedan, först lite grann, sedan mer och mer. Adam klarar inte stress, mycket folk och ljud. Han mår dåligt, blir orolig och – numera – våldsam.

– Tidigare var han som en ängel, snällare än alla andra barn. Nu vill han berätta ”jag mår inte bra, hjälp”. Men han kan inte berätta det. Det är hemskt, säger Petra.

– Han kan slåss som en galning, vilket gör honom farlig för sin omgivning. Om han hade slagits som en treåring hade det inte varit något problem, men han är jättestark.

Våldsam och farlig

Att Adam blivit våldsam har gjort att han inte fått bo kvar på flera boenden. Enligt ett utlåtande från en överläkare inom psykiatrin borde han därför utredas ordentligt så att man kommer underfund med orsaken till utbrotten.

– Enligt expertisen är Adam i behov av att komma till ett utredningsboende där man kan göra en inneliggande utredning, där det finns läkare, psykologer och sjuksköterskor på plats. Men det vill inte Österåkers kommun betala, säger Petra.

Petra och Magnus vet inte vad de ska ta sig till. Foto: Åsa Sommarström

Två gånger har Adam blivit utslängd från LSS-boenden* eftersom han varit våldsam. Men också för att personalen saknat kompetens och för att det saknats tillräckligt stöd från kommun, säger Magnus och Petra.

I stället för utredas ordentligt har Adam drogats ned med mediciner.

Behöver utredas

– Vi vet inte vad vi ska ta oss till. Vi har bråkat och överklagat och kommunen säger att de kan sköta hans utredning inom öppenvården. Men han behöver bo nånstans och vara under observation dygnet runt, säger Petra.

I februari tackade Petra och Magnus ja till att låta Adam flytta till boendet i Österåker. De var då slutkörda efter att ha tagit hand om Adam själva en tid. Men i stället fick Adam flytta till boendet 30 mil bort, i väntan på att platsen i Österåker skulle ”bli klar”.

Tomma löften från kommunen

Enligt planen skulle Adam fått flytta hem till Österåker efter sista april, men enligt det senaste beskedet blir det tidigast i september. Under tiden fortsätter Adam att må dåligt.

– Fortsätter det så här kommer hans organ att svikta. Han har sår i munnen av näringsbrist och längtar hem till oss. Vi är nedbrutna psykiskt och fysiskt, säger Magnus Ahlbom.

*LSS= Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade