Skaparpar. Efva Attling och Joakim Thåström. Foto: Eva Dahlgren

Attling och Thåström i nytt samarbete

Vad har Efva Attling och Joakim Thåström gemensamt? Högdalen såklart, och nu även smycken. Den här veckan lanseras deras nya kollektion.

  • Publicerad 10:04, 17 sep 2020

Förra året var det Jocke Berg, sångare och låtskrivare i Kent, som fick designa smycken åt formgivaren Efva Attling på hennes nya plattform för konstnärer, thehogdalen.com.

Årets gästartist är ingen mindre än Söderorts egen punk-ikon, Joakim Thåström. Dessutom uppväxt på samma gata som Efva Attling, Skebokvarnsvägen i Högdalen, och hängde på Rågsveds ungdomsgård, var han ett självklart val för Efva. Ett drömval, berättar hon.  

Ett drömval 

Hon vågade inte fråga först, men kontaktade ändå Thåströms manager. Då kom ett sms från Thåström: ”Efva, vad är the Högdalen?”.

– Vi träffades på ett fik. Jag var så jävla nervös, det är underbart att man är 68 bast och darrar.

– Att få göra något med Thåström är en drömgrej. Han är den optimala. Thåström är en fantastisk poet med sån kraft. Han kan komma otroligt nära med få ord, säger hon.

Ikon. Thåström med nya ringen "FAN FAN FAN". Foto: Eva Dahlgren

Samarbetet går ut på att Attling designar smycken med Thåströms låttexter på.

– Jag hade förberett en ring som det stod fan fan fan på. Han tog den, satte på sig den och sa ”vi kör!”, säger Efva.

”Efva var väldigt bra på att övertala. Hon är en väldigt passionerad människa och jag gillar det. Jag säger nej till nästan allt men tänkte att jag kanske nån gång måste göra tvärtom. Jag fick en ring av Efva som det står ”Fan fan fan” på, det lät som en rolig och annorlunda idé och…tja, smycken är fint.” säger Joakim Thåström i pressutskicket.

Ett smycke innehåller raderna ”Det är ni som är dom konstiga det är jag som är normal”, ett annat ”Beväpna dig med vingar” och ett tredje ”Det finns en stjärna man får ta ner”. Thåström och Attling har tillsammans valt ut vilka textrader som ska vara med. Kollektionen heter Thåström x the Högdalen.

Punkikon. Joakim Thåström. Foto: Eva Dahlgren

Ny ring. Med texten FAN FAN FAN. Foto: The Högdalen

Känd fras. Thåströms låttext på ett armband. Foto: The Högdalen